Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Vakvezető kutyával közlekedő látássérült tagjaink jogai

2022.07.11., hétfő. | Érdekvédelem, Friss hírek, Jogi tudnivalók

Kedves tagjaink!

Az elmúlt időszakban több vakvezető kutyával közlekedő látássérült tagunkat ért kellemetlen affér, nem engedték be őket vendéglátó egységekbe, drogériákba, bevásárló központokba, élelmiszer boltból kivezették őket.

A segítő kutyák, amikor hámban vannak, akkor dolgoznak, ők látják meg az akadályokat a látássérültek helyett, Ők a szemük.

Sokan még fehér botot sem használnak ekkor, ha a kutyájukat is „elveszik” tőlük, önálló közlekedésben jogaikban korlátozzák őket.

Szükség van arra, hogy kiálljunk önmagunkért, mert így tud elterjedni a köztudatban, szélesebb társadalmi körökben is a vakvezető kutyákkal közlekedők jogai!

Erre vonatkozó jogszabályok:

27/2009. (XII.3.) SZMM rendelet A segítő kutya kiképzésének, vizsgáztatásának és alkalmazhatóságának szabályairól

9. § (1) A Fot. 7/A. §-a (1) bekezdésében meghatározott, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében a gazda és a kiképző (a továbbiakban együtt: segítő kutyát alkalmazó személy) jogosult segítő kutyával tartózkodni és a segítő kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével a Fot. 4. §-ának f) pontja szerinti közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben (területen), így különösen közforgalmú tömegközlekedési eszközön, üzletben, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet is, bevásárlóközpontban, piacon, vásáron, szálláshelyen, játszótéren, közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, közfürdő területén, állatkertben, közterületen.

9. § (3) Mozgólépcsővel felszerelt létesítményben (területen) segítő kutyát alkalmazó személy jogosult a segítő kutyával az üzemképes, álló mozgólépcsőt használni.

10. § (2) A segítő kutyát alkalmazó személy szájkosár nélkül alkalmazhatja a segítő kutyát.

Beillesztjük nektek a jogszabályt, ami alátámasztja a jogaitokat: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900027.smm

Share This

Share this post with your friends!