Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Vak és látássérült személyek közösségi közlekedése

2019.05.15., szerda. | Jogi tudnivalók

Utazási kedvezmények

A vak és látássérült emberek a BKK járatain, a környéki autóbuszokon és a HÉV-eken díjmentesen vagy kedvezményes árú jeggyel utazhatnak. A jogosultságot minden esetben hivatalos okmánnyal kell igazolni.

Az utazási jogosultság a következő iratokkal igazolható: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (2015. április 1-jét megelőzően a Magyar Államkincstár) által kiállított érvényes Hatósági Igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány, vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványa. A Magyar Államkincstár által kiállított Hatósági Igazolványok a rajtuk jelölt érvényességi ideig használhatók.

Amennyiben a Hatósági Igazolvány kiállítása késik, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korlátozott időre hatósági bizonyítványt ad ki, mely igazolást a Hatósági Igazolvánnyal azonos módon lehet használni.

Helyi közlekedés

• A vakok és látássérült személyek Budapest és Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Pécel, Pilisborosjenő határain belül díjmentesen utazhatnak.
• Szintén díjmentesen utazhat a vak személy egy kísérője (csak a kíséret idején).

Helyközi közlekedés

• A vakok a környéki autóbuszjáratok Budapest határán kívüli szakaszain díjmentesen utazhatnak.
• Vak személy és egy fő kísérője – kizárólag a kíséret időtartama alatt – a HÉV-en 90%-os jeggyel utazhat.
• Vak személy a HÉV fővároson kívüli szakaszán 90%-os HÉV-bérlettel utazhat.

Kutyák szállítása

A BKK járatain a vakvezető kutya díjmentesen és szájkosár nélkül utazhat.

Közlekedési információk vakoknak és gyengénlátóknak

• A FUTÁR kijelzők alkalmasak hangos utastájékoztatásra is. A szövegfelolvasó funkciót a vakok boltjában kapható távirányító segítségével lehet bekapcsolni. Ekkor a táblára szerelt hangszóróból hallható, hogy az adott megállóból mikor indulnak a járatok.
• A FUTÁR táblák listája ezen a linken elérhető.
• Az okostelefonra letölthető FUTÁR applikáció felolvasóprogramja segítségével szintén hatékonyan segíti a vakok közlekedését. Az applikáció Android, iOS és Windows Phone operációs rendszeren is elérhető, az alkalmazásboltokból letölthető. Közvetlen linkek itt találhatók:
Androidos készülékhez
Apple készülékhez
Windows Phone-hoz

Biztonságos gyalogos-átkelőhelyek

Számos budapesti útkereszteződésben működik olyan forgalomirányító lámpa, amely hangjelzést is ad akkor, amikor át lehet kelni az úton. Egyik típusa a távirányítóval bekapcsolható (433 MHz), a másik a kapcsolóórás, amelyik éjszaka nem vagy csak halkan működik, hogy ne zavarja a környéken lakók nyugalmát.

A hangos jelzőlámpák listáját megtalálják itt.

BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
Cím: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19-21.
Tel: +36 1 3 255 255
E-mail: bkk@bkk.hu

Forrás: https://bkk.hu/akadalymentes/vak_gyengenlato/

Share This

Share this post with your friends!