Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Utassegítő szolgáltatások vonatokon, autóbuszokon

2022.06.10., péntek. | Friss hírek

Európai Uniós jogszabályok alapján hazánkban is megjelentek az utasjogi rendeletek magyar megfelelői, vagyis a MÁV-START és a Volánbusz üzletszabályzatainak részeként a fogyatékossággal élők, és csökkent mozgásképességűek utazásának segítéséről szóló szabályok.

Amennyiben látássérült személyként egyedül szeretnél vonaton utazni, de gondot okoz az állomás területén a közlekedés, a vonat, és azon az ülőhely megtalálása, a leszállás, átszállás, akkor az alábbiakat teheted:

A tervezett utazásod előtt 48 órával jelentkezz be a megrendeles@mav-start.hu e-mail címen. Ez nem túl emberbarát a 48 óra, de egyelőre ez van a jogszabályban, viszont, ha rendszeresen van szükséged a segítségre, akkor bejelentheted egyszerre is, pld. egy egész hetet is. Írd meg a pontos utazási adatokat: mikor, melyik vonattal, honnan, hova utaznál, miben kéred a segítséget. A levél végére írd meg a telefonszámodat is. Természetesen meg kell írnod, milyen sérüléssel élsz – pl. látássérült utas vagyok –, mert ettől függ a segítés módja. (Különben egy emelővel fognak készülni, hogy felrakjanak a vonatra.)

Erre legkésőbb 1 nap múlva válaszolniuk kell. Ha csak annyit írnak, hogy segíteni fogunk önnek a vonaton, akkor az nem lesz elég, mert nem tudod, hogyan, hol találkozol a segítőddel. Az nem megoldás, hogy bolyongani kezdesz a vágányok között, és majd valaki valahogyan rád talál. Ezért ilyenkor vissza kell kérdezni, hová kell menned, hol kell bejelentened, hogy megérkeztél, hova jönnek érted.

Telefonon is bejelentkezhetsz 80-630-053, – ezt ők „esélyegyenlőségi vonal”-nak hívják. – Ezt a számot akkor is érdemes felhívni, ha e-mailen beküldött rendelésedre 24 óra elteltével még nem érkezett válasz.

Kérheted, hogy: segítsenek a vonathoz eljutni, a vonatra felszállni, az ülőhelyet elfoglalni, leszállni, átszállni, az állomást elhagyni.

A szolgáltatás jogszabályi alapja: 1371/2007 EK Rendelet, a MÁV-START Üzletszabályzatában a 9.5. rész: Egyenlő bánásmód biztosítása.

2017-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogelődje, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Utasjogi és piacfelügyeleti Főosztálya a MÁV-START Zrt.-t kötelezte arra, hogy 90 napon belül szervezze meg a személyi segítő szolgáltatás eljárásrendjét, amely szolgáltatásnak már 2010 óta léteznie kellett volna. A Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete (VAGYCSOME) több újságcikkben és levelekben támadta meg a céget az elmaradt szolgáltatások miatt, ehhez egy magánszemély is csatlakozott, így született meg a minisztériumi határozat.

 

Amennyiben helyközi vagy távolsági autóbuszon utaznál, és gondot okoz az állomás területén közlekedni, a buszt megtalálni, felszállni, ülőhelyet találni, a poggyászodat kezelni, akkor a következőt teheted:

Bejelentkezhetsz a segitsegnyujtas@volanbusz.hu e-mail címre. Leírod az utazás dátumát, időpontját, a járatot, honnan, hova utazol, és miben kéred a segítséget. Azokat kérheted, amelyeket fent már említettem, és amelyeket a vonaton is kérhetsz: állomás területén kísérés, járműre le-, felszállás, ülőhely elfoglalása, poggyászkezelés.  Itt 36 órával a járat indulása előtt kell jelentkezned. Érdemes telefonszámot megadni, és természetesen a sérülés típusát is, pl. látássérült utas vagyok. Hiszen a segítségnyújtás módja más, ha pl. kerekesszékkel utazol, és ezt a szolgáltatónak tudnia kell. (Kerekesszékkel utazó személy esetében az is előfordulhat, hogy az adott vonalon a szokásos autóbusz-típus helyett egy másikat kell közlekedtetni, amely alkalmas a kerekesszékes utas szállítására.)

Ezt is meg kell, hogy válaszolják 24 órán belül. Itt is lehet telefonálni, a 1-382-0888 számon. Általában a forgalmi irodáig kell eljutni, és ott kell jelentkezni, hogy megérkeztél, és onnan kísérnek a járathoz. Az állomáson a forgalmi iroda munkatársai, a járművön a buszvezetők szoktak segíteni. https://www.volanbusz.hu/hu/kapcsolat/segitseg

A látássérült utas valamennyi járaton vehet jegyet, azokon is, ahol a többieknek elővételi kötelezettségük van.

Jogszabályok: 181/2011 EK Rendelet, Volánbusz Üzletszabályzat.

Ezek a jogszabályok léteznek, hatályban vannak.

*

Ha a jövőben igénybe veszitek a szolgáltatást, kérlek, írjátok meg tapasztalataitokat az elnok.larke@gmail.com e-mail címre.

Share This

Share this post with your friends!