Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Távoli segítségnyújtás látássérült embereknek

2017.06.29., csütörtök. | Távszem

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége pályázatot nyújt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EFOP-1.1.5-17 a fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című felhívásra.

Előzmény

A 2007-2013 pályázási időszakban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége létrehozta és folyamatosan üzemelteti hallássérültek infokommunikációs akadálymentesítését segítő internet alapú távtolmácsolási szolgáltatásait. A szolgáltatások KONTAKT Tolmácsszolgálat néven érhetőek el és magyar jelnyelvi és írótolmácsolási szolgáltatásokat biztosítanak a siket, nagyothalló és siketvak személyek számára. A projekt céljaként kitűzött 1300 fő felhasználói számot 15 százalékkal meghaladva, a felhasználók számának folyamatos növekedése mellett üzemel és jelent havi 300 órás tiszta tolmácsolási idővel költséghatékony, földrajzi tartózkodási helytől független alternatívát a Jelnyelvi Tolmácsszolgálatok személyes tolmácsolási szolgáltatásainak.

Pályázatunk célja

A látássérült személyek jelenleg nem rendelkeznek a hallássérültekéhez hasonló, infokommunikációs akadálymentesítési szolgáltatással. Általános célunk, hogy a vak és gyengénlátó emberek az ország minden pontján azonos eséllyel, azonos magas színvonalú internet alapú távszolgáltatásokhoz jussanak. A „Távszem” szolgáltatás kialakítása és használata érdekében a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás informatikai rendszerének kibővítése és továbbfejlesztésére van szükség. Kiemelten fontos cél, a „Távszem” szolgáltatás igénybevételéhez szükséges kommunikációs eszközök beszerzése a látássérültek számára. Így elérhetővé válik, hogy a látás- és hallássérült személyek személyiségi, adatvédelmi jogaik tiszteletben tartása mellett, kulturált szolgáltatások keretében férjenek hozzá modern internet alapú infokommunikációs távszolgáltatásokhoz.

Terveink szerint az MVGYOSZ épületében alakítjuk ki a ?Távszem? ügyfélszolgálatát és azokat az akadálymentes operátori munkahelyeket, ahol a segítő személyek fogadják a beérkező hívásokat. A „Távszem” éjjel-nappal elérhető lesz a látássérült személyek számára. Az operátorok szakszerű felkészítést kapnak a vak és gyengénlátó emberekkel történő kommunikáció módjáról, a helyes és elfogadható minőségű verbális segítségnyújtásról. Sikeres pályázat esetén a kétéves projekt utolsó 6-7 hónapja nyilvános tesztidőszak lesz, mely során a felhasználók megoszthatják a projekt megvalósítóival tapasztalataikat, a szolgáltatás javítására javaslatokat tehetnek. A „Távszem” szolgáltatás okostelefonokról és táblagépekről egyaránt elérhető lesz. Országos szinten, 1000 fő részére, használati szerződésben rögzítettek szerint, a „Távszem” használatára alkalmas készülékeket kapnak a projekt azon résztvevői, akik az MVGYOSZ tagszervezeteinek rendes tagjai és a tagsági díjat megfizették. Fontos tudni, hogy a „Távszem” szolgáltatás alkalmazása mindhárom operációs rendszerrel kompatibilis lesz, tehát azt bárki, akinek erre látássérülése miatt szüksége van, letöltheti készülékére és csatlakozhat a szolgáltatáshoz.

Miért lesz jó a „Távszem” alkalmazás?

1. Hiánypótló szolgáltatást biztosít a látássérült személyek részére;
2. Javul a látássérült személyek önálló életvitele az által, hogy nő az esélye az információhoz jutásban;
3. Várhatóan 1000 fő látássérült személy részére új készüléket kölcsönzünk, amelyen nem csak a „Távszem” alkalmazás fut, hanem egyéb hasznos szolgáltatásokhoz tudnak hozzáférni;
4. A „Távszem” alkalmazást minden internetre kapcsolódó okostelefonnal, vagy táblagéppel rendelkező Magyarországon életvitelszerűen élő látássérült személy részére biztosítjuk, aki regisztráltatja magát a „Távszem” szolgáltatásba;
5. Az alkalmazás éjjel-nappal, szabad és munkaszüneti napokon egyaránt elérhető lesz.

Nyertes pályázat esetén a projekt megvalósítói: Gulyás Zsuzsanna, dr. Verdes Zsuzsanna, dr. Nagyné Berke Mónika.

Az MVGYOSZ elnöksége és a megvalósítók bíznak abban, hogy pozitív elbírálás esetén, a projekt minden feltételt megteremt ahhoz, hogy a Szövetség, a látássérült emberek részére egy olyan szolgáltatást működtessen, amely valós igényeken alapul, és olyan minőségű segítséget ad, amelyre minden látássérült ember, minden élethelyzetben biztonsággal számíthat.

A pályázat elbírálásáig kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a Szövetség hivatalos kommunikációs csatornáit, ahol tájékoztatást adunk a pályázatírás előrehaladásáról, a kérdőív eredményeiről, a Távszem alkalmazással kapcsolatos információkról.

Budapest, 2017. június 16.

Dr. Nagy Sándor

Elnök

Share This

Share this post with your friends!