Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Sikerrel vették az akadályokat

2012.11.10., szombat. | Rólunk írták

Sajtótájékoztató a LÁRKE irodájában

Különleges módot talált az idén a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) arra, hogy megemlékezzen a fehérbot nemzetközi napjáról. Októberben számítástechnikai alapképzés kezdődik az irodájukban kialakított oktatóteremben vakoknak és gyengénlátóknak. A 60 órás, speciális tematikájú, intenzív oktatáson összesen 12-en vehetnek részt. A 3 csoportban a tanulók önálló, saját maguk által használt munkaállomásokon ismerkednek a képernyőolvasóval, képernyőnagyítóval felszerelt korszerű számítógépekkel.
Többek között erről beszélt Szokó Zsolt, a LÁRKE elnöke a szeptember 10-i sajtótájékoztatón, az egyesület irodájában.
Immár 4. alkalommal kerül sor ilyen képzésre a LÁRKE-nál. A jelenlegi projektet az Alcoa Köfém Alapítvány 3000 amerikai dolláros (551 ezer forintnak megfelelő) támogatásával sikerült megszervezni. Az info-kommunikációs akadálymentesítésben és az oktatóteremben használt szélessávú ADSL-vonal kiépítésében, működtetésében a Fejér Megyei Munkaügyi Központ és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának informatikai bizottsága nyújtott támogatást.
Az oktatást Jakab Szilárd látássérült informatikai menedzser végzi, akinek türelméről, precíz magyarázatáról már a korábbi képzések során meggyőződhettek a tanulók.
Kok Árpádné Éva, aki 4 éve LÁRKE-tag, Móron lakik, ott körzeti csoportvezető. Bodajkról, Nagyve-legről, Csókakőről, Bakonycsernyéről és Fehérvárcsurgóról jönnek hozzá a tagok, mert tudják, szívesen segít ügyes-bajos gondjaik megoldásában. Éva, mint elmondta, cukorbeteg, csőlátó, ennek ellenére 60 évesen elvégezte a számítógépes tanfolyamot. Így egyike annak a 20 embernek, akik ezen a téren is sikerrel vették az akadályokat.
A LÁRKE ily módon is szolgálja az esélyegyenlőséget – mondta Szokó Zsolt. Szeretnének később egy rehabilitációs központot is létrehozni, de ehhez még fáradságos út vezet. A mostani iroda akkor módszertani központtá alakulna.
Csatlós Józsefné Rita és Vargyas Kálmánné Ibolya mindketten a LÁRKE elnökségi tagjai. Rita már haladó számítógépkezelő is lehetne, mert több tanfolyamon is túljutott. Született rövidlátóként 18 dioptriás szemüveget visel, sajnos, nem tud elhelyezkedni. Szerencsére vidám természete átlendíti a bajokon, akárcsak Ibolyát, aki a LÁRKE alapító tagjaként segítette és segíti ma is az egyesület munkáját. Szinte a semmiből kellett egy nagylétszámú szervezetet létrehozniuk, hiszen 3 éve még csak 20-an voltak, ma pedig már 360-an. Ibolya vakként szintén megtanulta a számítógép kezelését, aminek nagy hasznát veszi, hiszen külföldön dolgozó gyerekeivel az Interneten keresztül tartja a kapcsolatot.
Az irodába látogató látássérülteket szíves szóval és azonnali segítséggel fogadja Molnár András irodavezető. A LÁRKE-soknál olyan családias a hangulat, hogy még a környékbeli ismerősök is be-betérnek hozzájuk beszélgetni. Ők pedig örülnek ennek, hiszen így a jó hírüket sokfelé elviszik a vendégek.

Garamvölgyi Annamária
Forrás: „Vakok Világa” 2007. október

Share This

Share this post with your friends!