Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Rokkantnyugdíj: sok a visszaélő

2012.11.10., szombat. | Rólunk írták

Ismét előkerült a potyautas kifejezés, ezúttal a rokkantsági ellátások kapcsán. A fejlett országok közt csúcstartó hazánk, az aktív korúak 11%-a részesül rokkantsági juttatásban. Egyöntetű vélemények szerint sokan visszaélnek a lehetőséggel.

A somogyiak rokkantsági járandósága nem éppen magas. Átlagosan 64 ezer forint a fejenkénti rokkantsági juttatás, ez a megyék közt kedvezőnek mondható. Komárom-Esztergomban ugyanis átlagosan 73,5 ezer forintot kap egy leszázalékolt. Potyautas- halljuk gyakran azokra, akik a rendszerváltás óta inkább leszázalékoltatták magukat, s esetleg e mellett dolgoznak. Az ezredforduló óta harmadára csökkent a szakbizottság által leszázalékolt emberek száma. A nyugdíjkorhatár betöltése előtt 64 ezren részesülnek rokkantnyugdíjban, ez a szám 1994-ben hatod ennyi volt. De nem szabad általánosítani – erre figyelmeztet Zsuzsa esete. A középkorú asszony műszerész, ám szaruhártyájának folyamatos betegsége miatt nagy részben elvesztette látását.

Forró Zsuzsanna, munkatárs, Guruló Műhely

– Nagyon sokáig próbáltam elhelyezkedni, de nem tudtak megfelelő munkát ajánlani, a betegségemből és a műtéteimből kifolyólag.

Zsuzsa tehát dolgozni szeretne, ezzel segíti családját és saját magát is. Mivel megrokkanása előtt kevés időt dolgozott, így kevés pénzt is kap az állami kasszából. Tény: az unióban hazánk vezető helyet kapott az aktív korúak rokkanttá nyilvánításában, de 2000. óta a pozitívan elbírált kérelmek száma igencsak megcsappant. Ehhez képest a kontinens listáján hátul kullog Magyarország a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában. Régiónkban a lakosság 10 százaléka megváltozott munkaképességű. Zsuzsa úgy véli: nem könnyű ma leszázalékoltatni valakinek magát.

Forró Zsuzsanna:

– Egy nagy procedúra az egész. Rettenetesen fárasztó. És nagy várakozással telik ez az egész dolog, hogy ki milyen százalékot kap, miből fog élni.

Az orvos ugyanis javaslatot tesz, ám a határozatot egy szakmai bizottság hozza meg. Nemrégiben két egri szakértőt őrizetbe vettek, mert pénzt fogadtak el hamis leszázalékolásért. Ezeket az ügyeket korábban a biztosítási felügyelet ellenőrizte, ma már az ÁNTSZ feladata. A régiós tisztifőorvos kérdésünkre elmondta: egyetlen olyan ügygyel sem találkoztak, ami az orvos megvesztegethetőségét vetette volna fel. A rokkantosításokról döntő bizottságban a tisztiorvosi szolgálat munkatársa is helyet foglal.

Forrás: SOMOGY TV

Share This

Share this post with your friends!