Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Rangos állami kitüntetést kapott a magyar vakvezetőkutya-képzés atyja

2020.03.21., szombat. | Vakvezető kutyákról

Nemzeti ünnepünk alkalmából a köztársasági elnök Vitéz Lovag Rithnovszky János munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerte el.

 

Áder János köztársasági elnök a 130/2020. (III. 15.) számú határozatával – a miniszterelnök előterjesztésére – a hazai látássérült-segítő rendszer fejlesztését a vakvezetőkutya-kiképzés meghonosításával szolgáló munkája elismeréseként Rithnovszky János Antal, a magyar vakvezetőkutya-kiképzés megalapítója részére, a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT katonai tagozata kitüntetést adományozta.

 Forrás: Magyar Közlöny 2020/44.

Rithnovszky János 1931-ben született Nagykátán. 1952-ben katonaként érte a tragikus baleset, melynek következtében nemcsak megvakult, hanem egyik karját is elvesztette, illetve hallása is súlyosan károsodott. A mindössze huszonegy éves fiatalember nehezen viselte az állapotával járó kiszolgáltatottságot és az utcai közlekedés során elszenvedett baleseteket. Tudomása volt róla, hogy Németországban már régóta képeztek vakvezetőkutyákat elsősorban a világháború során megvakult férfiak segítésére, így az ott fellelhető szakirodalomból merítve elkészítette egy hazai kutyakiképző központ terveit. Számos nehézség után végül 1978-tól indulhatott el a magyar vakvezetőkutya-képzés Csepelen, ami kétségtelenül az ő letörhetetlen kitartásának köszönhető.

Vitéz Lovag Rithnovszky János számos hiánypótló szakkönyv megírásával tette le a magyar vakvezetőkutya-képzés és vizsgáztatás alapjait. Irodalmi munkásságának talán legismertebb darabja önéletrajzi kötete, mely A fény túlsó oldalán címmel jelent meg 1991-ben. Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-Kiképző Központjában 2015-ben átadott új tanpálya a megnyitása óta az ő nevét viseli. A kitüntetésre való felterjesztésében az MVGYOSZ is közreműködött.

Vitéz Lovag Rithnovszky János életútjáról további érdekességek itt olvashatók:

https://vakvezetokutya.hu/tudjon-meg-tobbet-hu/az-alapito/

Az MVGYOSZ elnöke, vezetősége és munkatársai ezúton is gratulálnak a rangos elismeréshez!

Németh Orsolya

 

Forrás: MVGYOSZ

Share This

Share this post with your friends!