Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Online számlaadat-szolgáltatás – további egyeztetésekre lesz szükség a NAV-val

2020.08.26., szerda. | Friss hírek

A közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkárhoz fordult az MVGYOSZ, jelezve, hogy az online számlaadat-szolgáltatás teljesítésére kifejlesztett webes felületet és mobilalkalmazást a látási fogyatékossággal élő ügyfelek – önhibájukon kívül – nem tudják használni.

A napokban megérkezett az adóhivatal válasza, ami alapján az egyeztetéseket tovább kell folytatnunk, a részleteket alább közöljük.

Online számlaadat-szolgáltatás

2020. július 1-jétől minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni a NAV számára, amelyet egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, függetlenül a számla áthárított áfatartalmától.

Ennek alapján adatszolgáltatásra kötelezetté válhatnak olyanok is, akikre ez eddig nem vonatkozott, akár egy katás – áfában alanyi adómentes – egyéni vállalkozó, stb. Ráadásul számlának minősül az egyszerűsített számla, a gyűjtőszámla, az előlegszámla és a végszámla is, azaz mindegyikre kiterjed az adatszolgáltatási kötelezettség. Az adatszolgáltatást az állami adó- és vámhatóság által erre a célra biztosított elektronikus felületen kell teljesíteni. Az elektronikus felület az adóalany egyedi azonosítására szolgáló adatok igénylését követően használható.

A látássérült felhasználók jelzései alapján a NAV által a kötelező online számlaadat-szolgáltatás érdekében megrendelt honlap, illetve mobilalkalmazás sajnálatos módon jelenleg sem a regisztráció, sem pedig az adatszolgáltatás során nem használható akadálymentesen.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkárhoz fordult felhívva a figyelmet erre a látássérült adatszolgáltatásra kötelezett ügyfeleket érintő komoly problémára, egyúttal kérve, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az alkalmazás a látássérült emberek számára hozzáférhető, akadálymentesen használható legyen.

Kezdeményeztük továbbá az arra vonatkozó intézkedést, hogy amíg a webes felület és az alkalmazás használata nem válik minden ügyfél számára hozzáférhetővé, addig a látási fogyatékossággal élő számlakibocsátókat ne terhelje az online számlaadat-szolgáltatás kötelezettsége.

Megkeresésünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy a kialakult helyzet súlyosan jogsértő, – a többi mellett – az egyenlő bánásmód követelményébe ütközik, melynek megsértése azáltal valósul meg, hogy a kötelezően előírt számlaadat-szolgáltatás benyújtása érdekében rendelkezésre álló alkalmazás nem egyenlő mértékben hozzáférhető a látássérült, illetve a nem látássérült  adózók számára.

A NAV részéről az adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár a megkeresésre küldött válaszlevelében arról tájékoztatott, hogy a NAV számlázó programjának webes felülete, illetve az ahhoz kapcsolható mobilalkalmazás szolgáltatásaival összefüggő fejlesztések még nem fejeződtek be, az említett program és mobilalkalmazás akadálymentességét a NAV a jogszabályi előírások szerint tervezi bevezetni. Ez a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény rendelkezéseit figyelembe véve annyit jelent, hogy a NAV honlapjának akadálymentességét 2020. szeptember 23-tól, mobilalkalmazása akadálymentességét pedig 2021. június 23-tól köteles biztosítani.

Az adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár tájékoztatott továbbá arról is, hogy az informatikai fejlesztések ütemezése tartalmazza az Online Számla rendszer és az Online Számlázó program (webalkalmazás) akadálymentesítésével kapcsolatos feladatokat is, ennek keretében már megkezdődött az együttműködés a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel is. Az akadálymentesítés során a tesztelési folyamatba az MVGYOSZ-t is be kívánja vonni a NAV.

A MVGYOSZ azon javaslatára, miszerint amíg a webes felület és az alkalmazás használata nem válik minden ügyfél számára hozzáférhetővé, addig a látássérült számlakibocsátókat ne terhelje a most tárgyalt adatszolgáltatási kötelezettség, a kapott válasz sajnálatos módon nem kielégítő. Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár – utalva a NAV honlapján a „Fontos információk” menüpontban található tájékoztatóra – arra hívta fel a figyelmet, hogy a NAV által meghatározott feltételek megléte esetén július 1. és szeptember 30. közötti időszakban mulasztási bírságot a hatóság nem szab ki az adóalany által nem vagy nem megfelelően teljesített számlaadat-szolgáltatás miatt. A hivatkozott tájékoztató ide kattintva olvasható.

Ez a szankciómentesség viszont nem azokra vonatkozik, akik az akadálymentesítés hiánya miatt nem tudják adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesíteni, ráadásul csak legfeljebb szeptember 30-áig áll fenn, holott az egyáltalán nem garantált, hogy eddig az időpontig akadálymentesen használható lesz a szóban forgó honlap, nem beszélve a mobilalkalmazásról.

Az MVGYOSZ álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy az állam olyan módon ír elő kötelezettséget az adózók részére, hogy nem biztosítja az azok teljesítéséhez szükséges körülmények, feltételek egyenlő esélyű hozzáférésének lehetőségét. Ez is indokolja, hogy az egyeztetést a szövetségnek tovább kell folytatnia az érintettekkel, melyről folyamatosan tájékoztatást adunk.

Gulyásné dr. Bölkény Ágota

jogtanácsos

Share This

Share this post with your friends!