Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Megszűnt a Windows 7 támogatása

2020.01.19., vasárnap. | Informatikai szolgáltatások

A közkedvelt Windows 7 operációs rendszer támogatását 2020. január 14-én a Microsoft befejezte. A rendszer ugyan továbbra is használható marad, de internetezésnél – főleg internetbank használatakor – egyre több kockázattal kell számolni.

 A támogatás megszüntetése azt jelenti, hogy a felhasználók nem kapnak többé frissítéseket, hibajavításokat a rendszerhez. A Microsoft azt javasolja, hogy minden felhasználó térjen át a Windows 10 rendszerre.

 

Bővebben itt olvasható a Microsoft ezzel foglalkozó cikke:

 

https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4057281/windows-7-support-ended-on-january-14-2020

 

Látássérültként talán még nehezebb a váltás, mint egy jól látó ember számára, gondolhatja ezt elsőre mindenki. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni, megkönnyítve ezzel az átállást. Egy frissen feltelepített Windows 10-nél érdemes lehet beállítani a fájlkezelő viselkedését, hogy indításkor ne a gyakori mappákat, hanem a meghajtókat is mutassa.

 

Amikor megnyitjuk az új rendszerben a fájlkezelőt, amely most az „Ez a gép” elnevezést viseli, elsőre nem találjuk kedvenc meghajtóinkat, helyettük a gyakori mappák jelennek meg,  mert a Microsoft szerint ezeket fogjuk leginkább használni.

 

A beállítás megváltoztatásához nyissuk meg a Start menüt a Windows emblémás gombbal vagy a shift+F10 billentyűkombinációval.

 

A kereső mezőbe gépeljük be, hogy „fájlkezelő”, majd a lefelé nyíl segítségével keressük meg, hogy „fájlkezelő beállításai”.

 

Ezen entert nyomva egy kombinált listába jutunk, ahol a gyors elérés van kijelölve. Nekünk az „Ez a gép” lehetőség kell, ezt egy lefelé nyíl, majd egy enter segítségével tudjuk elérni.

 

Érdemes még kitenni a fájlkezelőt, a saját felhasználói mappánkat, valamint a vezérlőpultot az asztalra.

 

Ehhez megint be kell hívni a start menüt, majd beírni, hogy „Asztali ikonok”.

 

Jó esetben a képernyőolvasó azt fogja mondani, hogy: „Témák és kapcsolódó beállítások, Rendszerbeállítások, Nyomja meg a jobbra mutató nyilat az előnézet váltásához”.

 

Enter lenyomására megnyílik a szükséges beállítási felület, majd

shift+tab billentyűvel az asztal ikonbeállításai lehetőségen kell

entert nyomni. Ekkor egy listába kerül a fókusz, ahol a fel- és le nyíl segítségével választható ki, hogy mi kerüljön ki az asztalra. A szóköz lenyomásával tudjuk bejelölni, amit meg szeretnénk találni az asztalon.

 

Mindenkinek sok sikert a váltáshoz!

Share This

Share this post with your friends!