Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Elindult a „második menet”

2014.11.14., péntek. | Nem-besorolt

Elindult a „második menet”

Egyebek mellett az önismereti kompetenciák fejlesztéséről, konfliktuskezelésről, én-védelmi mechanizmusokról szól a LÁRKE „Illünk és beilleszkedünk!” projektjének november 14-én kezdődött, második képzési szakasza. Az első képzési napon a foglalkozásokat vezető Sipkei Irén gyógypedagógus-pszichológussal beszélgettünk.

Sipeki Irén– Mire számíthatnak a képzés második szakaszában a résztvevők?
– Magyarországon a szociális kompetenciák fejlesztése egy olyan hiányterület, amiről tudjuk, hogy mindenféle munkaerő-piaci lehetőség alapja. Ezért ez a program úgy épült fel, hogy a munkaerő-piaci kulcskompetenciákat és az önismereti kompetenciákat is fejlesztjük. Főleg, mert ennek a mostani csoportnak a feladata az lesz, hogy tanácsadással, mentorálással segítse a képzésbe később bekapcsolódó csoportokat. Így olyan dolgokról beszélünk majd, amik képesek a hatékonyságukat magasabb szintre emelni: konfliktuskezelés, az asszertív – a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartó – kommunikáció, az én-védelmi mechanizmusok jobb megismerése, stressz kezelés.
– Minden tanulható?
– Minden fejleszthető. Van egy alap, amit meghatároz a genetika, az ingerlékenységgel, a kötődési képességgel, temperamentummal. Erre ráépülnek a szociális környezet hatásai, a tömegkommunikációtól a munkahelyig. És ezek az öröklött és szerzett tulajdonságok természetesen fejleszthetők is.
– Ez a csapat egy hónapja együtt dolgozik már. Az, hogy egy viszonylag összeszokott társaságról van szó, könnyíti a munkát, nehezíti – vagy nem befolyásolja?
– Azt mondanám, hogy nem számít. Vannak olyan tényezők, amik miatt könnyebb velük dolgozni, hiszen már tudnak csoportként funkcionálni. És vannak nehezítő körülmények is, hiszen már létrejöttek különböző kötődések, csoporton belüli viszonyok, amik az önismereti munkát adott esetben nehezíthetik.
– Ha már elhangzott az „önismeret” kifejezés: mennyire vagyunk jók ebben?
– Ez egy olyan terület, amelyet az iskoláztatás során viszonylag kevéssé hangsúlyozunk. Éppen ezért nagyon nagy lenne a jelentősége, hogy tudatosabban legyünk tisztában a saját értékeinkkel, képességeinkkel. Kopp Mária pszichológiai kutatásai nagyon egyértelműen igazolták, hogy a saját viselkedésünk, konfliktushelyzetekben mutatott stratégiáink nagyon nagy hatással vannak arra, hogy milyen hosszú ideig és milyen egészségesen élünk.
– A képzés végén ez a csapat tudatosabb lesz e tekintetben?
– Bizonyos területeken mindenképpen érünk el eredményeket. De minden képzés alapeleme az, hogy egy-egy résztvevő annyit tud fejlődni, amennyi energiát belefektet a tanulásba. Ennek a szintje eltérő lehet, de mindenképpen teszünk egy lépést annak irányába, hogy tudatosabb, mélyebb és reálisabb önismereti kép alakuljon ki a résztvevőkben.

Török Péter

Share This

Share this post with your friends!