Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Köszönet a kölyöknevelők munkájáért – Rithnovszky-díjat alapított az MVGYOSZ

2020.03.21., szombat. | Vakvezető kutyákról

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-Kiképző Központjából az elmúlt negyven évben több száz négylábú segítő került ki. Ez elképzelhetetlen lenne a kölyökkutyákat felnevelő önkéntesek áldozatos munkája nélkül. A Rithnovszky-díjjal mostantól ezt köszönjük meg.

 A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége Schiff Mónika, a szövetség Vakvezetőkutya-Kiképző Központjának vezetője javaslatára a 2020. március 13-ai ülésén hozott 18/2020. számú határozatával döntött a Rithnovszky-díj megalapításáról.

A Rithnovszky-díjat az MVGYOSZ azon önkéntesei kaphatják meg, akik kölyöknevelőként végzett munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült igénylők jól képzett vakvezetőkutyához juthassanak. A díj célja továbbá a magyarországi vakvezetőkutya-képzést megalapító Vitéz Lovag Rithnovszky János munkásságának elismerése és példájának bemutatása a jelen és a jövő számára.

Díjazott az a magánszemély lehet, akivel az MVGYOSZ a szövetség Kölyöknevelési programjában történő részvétel céljából önkéntes szerződést kötött. Ha a kölyöknevelésben a magánszemély családja is részt vesz, akkor a díjat együttesen kapják. Ezüst fokozatú Rithnovszky-díjra 3, arany fokozatú Rithnovszky-díjra 6, gyémánt fokozatú Rithnovszky-díjra pedig 10 kölyökkutya felnevelése után lesznek jogosultak az önkéntesek.

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ vezetője terjeszti fel a díj várományosait az MVGYOSZ elnöksége részére, melyről az elnökség határozatban dönt. A díj oklevélből és egyedi, képzőművész által készített üveg emlékplakettből áll. A gyémánt fokozatú díjhoz tartozó plakettek sorszámozottak.

A díjak minden évben a vakvezetőkutyák világnapja (április 27.) alkalmából rendezett ünnepségen kerülnek átadásra. Az első Rithnovszky-díjakat 2020-ban ítéli oda az MVGYOSZ elnöksége.

A Vakvezetőkutya-Kiképző Központ tevékenységét évtizedek óta segítik önkéntes kölyöknevelők, akiknek feladata a kölyökkutyák előkészítése a kiképzési programba történő bevonásra. Vannak olyan önkéntesek, akik már több mint tíz kutyát neveltek fel a látássérültek számára, ám munkájuk nyilvános elismerésére eddig nem került sor. A díj megalapításától a kölyöknevelői önkéntes munkára való motiváció erősítését is reméli a Vakvezetőkutya-Kiképző Központ vezetője.

Németh Orsolya

 

Forrás: MVGYOSZ

Share This

Share this post with your friends!