Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Kézzel olvasták a Bibliát

2012.11.10., szombat. | Rólunk írták

Székesfehérvár (jmé) – Látványos tárlatvezetést tartottak tegnap az egyházmegyei múzeum munkatársai. A Lárke tagjai voltak vendégeik.

Szalai Szilvia a többi között teológiatanár is. Hosszú ideje nem lát, kísérőjével karonfogva érkezik a Biblia történetét bemutató kiállításra. Sófalvy Katalin, a múzeum munkatársa kérésére kezdi el az első teremben olvasni a hófehér lapokat. A braille-írással megörökített szamaritánus asszony történetét. Azokon az oldalakon, ahol nekünk, látóknak, csak pontok mutatják a titkot, amit viszont csak ők értenek.

Smohay András, a kiállítás megálmodója a nyomdagép elé vezeti a Lárke, a megyei látássérültek egyesületének huszonnyolc tagját. Tapogatnak, találgatnak. A szakember a kitaláltakat egészíti ki újabb információkkal, majd a betűket veszik sorra, ami a nyomdagép kelléke. Az egyik kísérő a világtalan hölgy kezébe nyom egy ólomdarabot.

– Én nem látok rajta semmit, te mit érzel? – kérdezi tőle. – Ez egy d betű. – halljuk a kifinomult érzékeléshez szokott ujjak tulajdonosától a biztos választ a látók és nem látók találkozóján.

Szokó Zsolt, a Lárke elnöke örült a püspökség meghívásának. Azt mondja, ritkán járnak kiállításokra, mivel ritkán gondolnak a kiállítások szervezői rájuk, sérült emberekre. Smohay Andrást, a kiállítás megálmodóját ellenben tovább viszik gondolatai már a tárlatlátogatást követően is, további lehetőségek felkutatására ösztönzik, hogyan tudják még szélesebb körben megismertetni az egyházmegyei ritkaságokat:

– Én úgy láttam, most egy életreszóló élményt kaptak ezek az emberek, de be kell vallanom, hogy mi is tőlük azáltal, hogy elérhetővé tettük számukra a Biblia világát.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap 2008. június 28.
Szerző: J. Mező Éva

Share This

Share this post with your friends!