Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Ismét ingyenes a helyközi buszközlekedés a látássérült utasok számára

2021.03.29., hétfő. | Friss hírek

Március 29-étől ismét a 2020 tavaszihoz hasonló járványügyi korlátozások lépnek életbe a közösségi közlekedésben, melyek a látássérült utasokat is érintik.

„A járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében a Volánbusz rendkívüli intézkedést vezet be: a közszolgáltatás folyamatos fenntartása érdekében március 29-től valamennyi járatán felfüggeszti az első ajtós felszállást, a járművezetőket pedig kordonnal határolja el az utastértől” – tájékoztat weboldalán a közlekedési társaság. A teljes közlemény itt olvasható:

https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/36550

2020 tavaszán már sor került ilyen intézkedésekre, melyek a vak és gyengénlátó utasokat nehéz helyzet elé állították, ugyanis a Volán jegyautomatái nem férhetőek hozzá akadálymentesen, és a pénztárak megközelítése is gyakran nehézkes. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a jegyvásárlásra szolgáló legésszerűbb alternatíva, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által üzemeltetett Mobiljegy applikáció sem akadálymentes. Az MVGYOSZ már 2020-ban is felhívta az Innovációs és Technológiai Minisztérium figyelmét erre a hiányosságra, ám az alkalmazás akadálymentesítése az elmúlt egy év alatt nem valósult meg. Ezért dr. Nagy Sándor elnök ismét megkereste az ITM Közlekedési Szolgáltatási Főosztályát azzal a kéréssel, hogy a tavalyihoz hasonlóan a mostani vészterhes időszakban is biztosítsák a látássérült utasok számára az ingyenességet a helyközi közlekedésben. Idézzük a főosztályvezető válaszát:

„Tájékoztatom, hogy a pandémia súlyosbodása miatt a VOLÁNBUSZ Zrt. megrendelői jóváhagyással felfüggesztette járatain az első ajtós felszállási rendet és a fedélzeti jegykiadást. Tekintettel erre, az esélyegyenlőség biztosítása érdekében, a vak és gyengénlátó utasok a fedélzeti jegykiadás visszaállításáig díjmentesen vehetik igénybe a VOLÁNBUSZ Zrt. helyközi járatait is.”

Az utazási kedvezményekre vonatkozó jogosultság igazolása természetesen most is szükséges, annak módja megegyezik a már megszokottakkal és a vonatkozó jogszabályban foglaltakkal.

A Mobiljegy alkalmazás akadálymentesítése érdekében – amire még tavaly tavasszal ígéretet tettek a döntéshozók – az Informatika a Látássérültekért Alapítvány szakemberei ismét jelzik az applikációban található akadálymentességi problémákat a szolgáltató felé.

A Budapesti Közlekedési Központ járatain is változásokra számíthatnak az utasok: a fővárosi autóbuszokon és trolibuszokon lezárják az első üléssorokat, az ajtók pedig valamennyi megállóban kinyílnak, ezzel is elősegítve a járművek átszellőztetését. Az intézkedés az elsőajtós felszállás rendszerét nem érinti. A BKK részletes közleménye itt olvasható:

https://bkk.hu/hirek/2021/03/hatekony-intezkedesek-az-utasok-es-a-jarmuvezetok-vedelmeben.6220/

Németh Orsolya

szakmai vezető

Share This

Share this post with your friends!