Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Hogyan lesz a könyvből hangoskönyv?

2019.07.08., hétfő. | Hangoskönyvekről

Az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtára a centenáriumi évben több mint 150 új hangoskönyvvel bővült a Bodor Tibor Kulturális Egyesületnek köszönhetően. Az 500 főből álló önkéntes csapat a mai napig rendületlenül készíti a hangoskönyveket a szövetség részére.

 Az online hangoskönyv alkalmazásban hétről hétre találkozhatnak önök is az újonnan felolvasott művekkel, illetve a könyvtár régi állományát is folyamatosan javítjuk és töltjük fel az online könyvtárba. Jelenleg 1089 mű érhető el az alkalmazásban, és mind az iOS, mind az Android rendszert használó, több mint 800 látássérült olvasó élvezheti a felolvasott műveket.

 

A projekt egyik önkéntese hívta fel a figyelmemet arra, hogy hasznos lenne, ha az olvasók is megtudhatnák, hogy mi a menete annak, hogy egy könyvből hangoskönyv legyen. Amikor végiggondoltam a folyamatot, akkor világossá vált számomra is, hogy igen hosszú út vezet odáig, hogy mi, látássérültek élvezhessük az emberi hangon felolvasott műveket. Jelenleg az önkéntes felolvasók többnyire otthonukban, saját, illetve általunk adott eszközzel rögzítik a felolvasást. Ez azért is jó, mert így akkor és annyit olvasnak, amennyi a szabadidejükből telik. Amennyiben nem tudja a felolvasó otthonában elvégezni a rögzítést, úgy lehetősége van arra, hogy a szövetségben olvasson fel. Egy átlagos hosszúságú könyv esetében, ami körülbelül 8-10 órás, a felolvasási idő ennek legalább kétszerese. A felolvasóknak egy igen sok pontból álló súgó áll rendelkezésükre, amiből megtanulhatják, hogy mire kell figyelni a felolvasás során, illetve hogyan kell a hibákat jelezni, és ha valaki elég ügyes, akkor a könyv megvágásához is kap instrukciókat.

 

A felolvasást követően érkezik el a könyv a vágási szakaszba, amiben szintén a szövetség munkatársai és önkéntesek működnek közre. Megvágni egy könyvet szintén kétszer annyi idő, mint a felolvasott mű hossza. Amikor már ezen is túl vagyunk, akkor előzetes meghallgatásra kerül a könyv, amikor a látássérült munkatársak és önkéntesek azt figyelik, hogy maradt-e hiba a felolvasásban, és amennyiben igen, akkor azt felírják, majd a könyv ismét vágás alá kerül. Ezt követően, amikor az utólagos vágást is elvégezték a technikusok, a könyvet nyilvántartásba vesszük, bekerül az mvgyosz.hu oldalon is megtalálható katalógusba, feltöltjük az online állományba, és kiírjuk CD-re is. Vagyis legjobb esetben fél év és 5 különböző személy kell ahhoz, hogy egy könyvből hangoskönyv legyen.

 

Köszönjük annak a több száz önkéntesnek , akik hangjukat adják a művekhez, és azoknak a munkáját, akik látássérültként vágják vagy meghallgatják a könyveket, hiszen az ő áldozatos munkájuk által évente több száz új hangoskönyv jut el a látássérült személyekhez.

 

Dr. Nagyné Berke Mónika

 

MVGYOSZ munkatárs

 

2019. július 05.

 Forrás: mvgyosz.hu

Share This

Share this post with your friends!