Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Foglalkozási rehabilitáció

2012.11.10., szombat. | Rehabilitációs központ

A Lárke Rehabilitációs Központja 2009. február 1-én kezdte meg működését Székesfehérváron a Közép-dunántúli régióban (Fejér, Veszprém, és Komárom-Esztergom-megye területén élő látássérültek részére. A hozzánk forduló látássérültek elemi rehabilitációs szolgáltatásokban, illetve foglalkozási rehabilitációban vehetnek részt térítésmentesen.

Az elemi rehabilitációs szolgáltatásokra épül a foglalkozási rehabilitáció. A rehabilitációs szolgáltatásokat elsősorban a felnőtt korban látássérültté vált aktív korú ügyfelek vehetik igénybe, de segítséget nyújt a született vakoknak, és a nyugdíj korhatárt betöltött személyeknek is. Az elemi rehabilitációs szolgáltatások sok esetben elengedhetetlenek a munkavállalás megkezdése előtt. Fontosnak tartjuk, hogy aki munkát szeretne vállalni önálló legyen pl tudjon fehérbottal, vagy vakvezető kutyával közlekedni, vagy ha informatikai ill. call-centeres munkát szeretne végezni, tudja használni a beszélő, vagy nagyító programmal ellátott számítógépet. Ezen tevékenységek elsajátításában informatikus és gyógypedagógus munkatársak segítenek a hozzánk forduló klienseknek. A pszichés támogatás és a szociális segítés is nagyon sokszor elengedhetetlen a munkavállalásra való felkészítés során. Munkánkat e tekintetben is képzett szakemberek segítik.

A foglalkozási rehabilitációban résztvevő kliensekkel telefonon időpontot egyeztetünk a személyes kapcsolatfelvételre. Első alkalommal felveszünk velük két álláskeresési felmérőlapot, melyben tájékozódunk az alapadatokon kívül az iskolai végzettségükről, az elvégzett tanfolyamokról, nyelvtudásról, az eddigi munkahelyekről, munkakörökről, és beszélgetünk a jövőbeni tervekről (milyen munkakörökben kívánnak elhelyezkedni). Ezután szerződést kötünk velük, melyben rögzítjük az ügyfél és a tanácsadó feladatait. Segítünk elkészíteni a kliensek önéletrajzát és motivációs levelét. Az állásokat újságból, illetve az álláskereső oldalakon keresztül keressük az ügyfelek bevonásával, de ez sok esetben inkább a tanácsadó feladata marad.

Az álláskeresés során figyelembe vesszük a kliensek iskolai végzettségét, és azt hogy milyen munkakört szeretnének betölteni. Az elhelyezkedést segíti az álláskeresési csoportfoglalkozás, melyen nem kötelező részt venni, de az eddigi tapasztalatok szerint mindenki hasznosnak tartotta. A csoporttagok megismerik egymást, látják, hogy mindnyájan hasonló nehézségekkel küzdenek az álláskeresés során. Egymás önbizalmát is erősítik, amely mindenki számára elengedhetetlen, mert a legtöbb munkanélküli nagyon alacsony önértékeléssel rendelkezik. A csoportfoglalkozásokon játékos formában az állásinterjúra is felkészülnek a csoporttagok, mely nagyban megkönnyíti egy leendő állásinterjún való részvételt, és magabiztosságot ad számukra.

A kliensekkel végzendő érdemi munka 2009. májusában indult el. Azóta a foglalkozási rehabilitációban 88 személy vett részt . Ebből 20 személly szerződésétkellett lezárnunk, elsősorban amiatt, mert rehabilitációs járadékban részesülnek, és ők nem vehetnek részt pályázatunkban. Részükre a regionális munkaügyi központok nyújtanak segítséget. 23 személynek sikerült munkát találnunk, és a legtöbben maximálisan elégedettek munkahelyükkel, illetve a betöltött munkakörükkel Az elhelyezkedtek iskolai végzettsége a következőképpen alakul: 6 fő 8 általános,8 fő szakmunkás, 5 fő szakközép, 3 fő gimnáziumi érettségi ,1 fő felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Klienseinknek az alábbi munkakörökben sikerült munkát találnunk: 5 fő takarító, 1 fő udvaros,1 fő melegkonyhai eladó, 1 fő ruházati eladó, 4 fő betanított munkás, 2 fő varrodai alkalmazott,1 fő raktáros,1 fő vállalkozó,1 fő call-centeres ügyintéző, 2 fő informatikus, 2 fő kulturális szervező, 1 fő média-figyelői tanfolyam. Az elhelyezettek többsége nyílt munkaerőpiacon dolgozik, 4 fő védett foglalkoztatás keretében talált munkát. Csak 1 személy esetén merültek fel problémák a munkakörének betöltése során, de felvettük a kapcsolatot a munkáltatóval, és segítettünk az ügy rendezésében.

Az elhelyezettek többsége még rendelkezik valamennyi látásmaradvánnyal, de a Lárke 2 teljesen vak személyt is alkalmaz. Ezt nagyon fontosnak tartjuk kiemelni, mert a cégek többsége a rehabilitációs hozzájárulás magas összegének megfizetését választja. sajnos csak a látásmaradvánnyal rendelkezők foglalkoztatására nyitottak, de többségük inkább az évi közel 1.000.000 forintos megfizetést választja, ahelyett hogy nyitottabban állnának a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához. Ez még egy nagyon hosszú folyamat eredménye lehet, melyhez mi érintettek is nagyban hozzá kell hogy járuljunk, mert csak közreműködésünkkel történhet lassan szemléletváltás.

Foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások:

Segítség a megfelelő munka felkutatásában, kiválasztásában és megtartásában.

  • Munkaerő-piaci információk nyújtása
  • Egyéni készségek, képességek, szükségletek felmérése
  • Munkavállalási stratégia kidolgozása
  • Munkavállalást segítő rehabilitáció
  • Álláskeresési technikák oktatása
  • Képzési lehetőségek feltárása, képzésbe irányítás
  • Munkahelyfeltárás, munkaközvetítés
  • Munkahely megtartására irányuló segítségnyújtás

 

Elérhetőségeink
Foglalkozási rehabilitáció
8000 Székesfehérvár, Várkörút 46.
Tel.: 06-22/311-158

Farkas Renáta – projekt menedzser
Farkas István – szakmai vezető, pszichológus
Kovács Gergely – foglalkozási tanácsadó
Vágvölgyi Éva – foglalkozási tanácsadó

Tel.: 06-30/558-8617
Honlap: www.amsz.larke.hu
E-mail: larke.amsz@gmail.com 
 

Share This

Share this post with your friends!