Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Figyelem! Kártékony, nyílt, ingyenes WiFi–hálózatok

2021.08.09., hétfő. | Friss hírek

Felfedeztek egy hibát az iOS-ben, ami az után következik be, amikor egy speciális hálózati névvel ellátott wifihez csatlakozunk, s amelynek következtében az Apple készülékek wifije a továbbiakban működésképtelenné válik.

Ha egy bizonyos „%p%s%s%s%s%n” nevű hálózatra csatlakozunk fel, akkor következik be a váratlanul kellemetlen állapot és omlik össze iPhone készülékünkön a wifi. Ennek hatására a készülék rendszerszinten letiltja a wifi használatát. A készülék nemcsak a wifin keresztül történő internetelérést és az új hálózatok utáni keresést tiltja le, hanem elvágja a rendszer hozzáférését a vezeték nélküli hálózaton történő bármilyen adatátvitelhez, így például az AirDrophoz is. Hiába indítjuk újra a készüléket, vagy szerkesztjük át a hálózat nevét, a hiba továbbra is fennáll.

Mivel speciális karaktersor a veszélyes hálózat neve, így a legnagyobb gondot a „%p%s%s%s%s%n” névre keresztelt nyilvános nyílt hálózatok jelenthetik a felhasználók számára. Szerencsére a készülék hardverében nem okoz hibát a bug, és a szoftver által letiltott wifi is visszakapcsolható. Ez elsősorban akkor fordulhat elő, amikor folyamatosan ezt a hálózatnevet sugárzó wifi körzetében tartózkodunk, és a készülék folyamatosan ehhez a hálózathoz akar csatlakozni, valamint nem használunk iCloud kulcskarikát sem.

Ha utazás közben mindenféleképpen szükségünk lenne ingyenes wifihálózatra, akkor ne kezeljük felületesen a hálózatokra való csatlakozást. Alaposan ellenőrizzük a kiszemelt hálózat nevét, ha kell, akkor karakterenként léptessük le, hogy mi a hálózat neve, mielőtt csatlakozunk hozzá.

Nyomatékosan felhívjuk mindenkinek a figyelmét arra, hogy senki ne próbáljon ki speciális karaktersor elnevezésű nyílt, ingyenes Wi-Fi hálózatokat!

A következőkben ismertetett módszer nem garantálható, hogy mindenkinél működik, a felvázolt módszerért senki nem vállal felelősséget!

Az a legbiztosabb módja az ilyen esetek megelőzésének, ha kerüljük az ingyenes, nyílt wifi hálózatokat, főképpen akkor, ha ezek speciális karaktereket tartalmaznak.

Bizonyos források szerint, ha már belefutottunk ebbe a problémába, a következők esetlegesen megoldást jelenthetnek:

Amennyiben áldozatul esnénk, a készülék újraindítása után a Beállítások > Általános > Alaphelyzetbe állítás > Hálózati beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséggel visszaállítható a készülék wifije. Ezzel az eszköz összes hálózati beállítása törlődik, így elfelejt minden korábbi vezeték nélküli kapcsolatot – mobilhálózati beállítást és VPN-t is –, köztük a veszélyes hálózat nevét is. A műveletsor végrehajtása után pedig újra képes az iPhone a wifit használni. Igaz, az újracsatlakozás során meg kell adni a korábban már megadott és elmentett jelszavakat.

Sajnálatos módon van még ennél is durvább verziójú speciális karaktert tartalmazó nyílt, ingyenes Wi-Fi-hálózat is, amit ugyancsak felfedeztek, de ennek esetében nem lehet visszaállítani a hálózati beállítások alaphelyzetbe állításával sem az iPhone készüléket. Némely készülék esetében egyelőre nincsen megoldás, még a készülék visszaállítása sem oldja meg a problémát. Akkor van lehetőség a készülék visszaállítására, ha még a veszélyes problémát okozó hálózattal való találkozás előtt készült biztonsági mentés az iPhone-ról.

Védekezési javaslat:

Kapcsoljuk ki a wifit, amennyiben otthonról elmegyünk! Nem mellesleg ezzel még az akkumulátor töltöttségi szintjét is növeljük.

Használjuk és kapcsoljuk be a mobil adatforgalmat a készülékünk beállításaiban.

A Wi-fi teljes kikapcsolása

     • A Wi-Fi kikapcsolásához lépjünk a Beállítások > Wi-Fi menüpontba, és kapcsoljuk ki a Wi-Fi kapcsolót.

Amikor a Vezérlőközpontból kapcsoljuk ki a Wi-Fi kapcsolót, annak teljesen más hatása van a készülék Wi-Fi működésére nézve.

Amikor a Vezérlőközpontból ki van kapcsolva a Wi-Fi, a készülék nem csatlakozik automatikusan a közeli Wi-Fi-hálózatokhoz egészen addig, amíg az alábbiak egyike meg nem történik:

     • Amíg be nem kapcsoljuk a Wi-Fi-t a Vezérlőközpontban.
     • Amíg nem csatlakozunk egy Wi-Fi-hálózathoz a Beállítások > Wi-Fi menüpontban.
     • Amíg egy új helyre nem sétálunk vagy utazunk, ahol nyílt Wi-Fi található.
     • Amikor a Vezérlőközpontból kapcsoljuk ki a Wi-Fit tudnunk kell, hogy az hajnali 5 órakor automatikusan vissza fog kapcsolódni tőlünk függetlenül.
     • Akkor is megtörténik a csatlakozás a wifihez amikor újraindítjuk a készüléket

Összegezve a fentebb olvasottakat: körültekintően használjuk a csábító ingyenes, nyílt wifi hálózatokat, amelyek sokszor igencsak veszélyesek lehetnek ránk.

Mali Attila

az MVGYOSZ munkatársa

Share This

Share this post with your friends!