Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Fény nélküli életek

2012.11.10., szombat. | Rólunk írták

Dunaújváros – Több munkahelyre, több vakvezető kutyára, több beszélő lámpára, de elsősorban több emberi odafigyelésre volna szükségük a helyi vakoknak és gyengénlátóknak. Azért jó hírekkel is bőven szolgált a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének (LÁRKE) tegnapi információs napja a Munkásművelődési Központban.

Székesfehérvári székhellyel április elsejével megnyílik a regionális rehabilitációs központ, amely elsősorban a felnőtt korban megvakult, látássérültté vált emberek számára jelent óriási segítséget:
– Újra tanítjuk nekik azokat a képességeket, amelyeket a látás hiánya miatt elveszítettek. Ezek közé tartozik a háztartásvezetés, a sütés és a főzés, a tájékozódás és közlekedés akár közterületeken, akár egy épületen belül, fehér bottal vagy vakvezető kutyával. Az elemi rehabilitáció mellett foglalkozunk az úgynevezett foglalkozási rehabilitációval is. Vak vagy látássérült társainknak segítünk új foglalkozást és új munkahelyet találni. Nagy illúzióink persze nincsenek, ugyanis tudjuk, hogy a munkahelykereséskor borzasztó nehéz dolgunk lesz – fogalmazott Makádi Zsófia, a szakmai képzés felelőse.

– A központ segít a különböző támogatások igénylésében, a kutyás közlekedés megtanulásában, és a vakvezető kutyák igénylésében is. Azért, hogy elérjük fő célcsoportunkat, a 18 és 62 év közötti korosztályt a régióban működő civil szervezetekkel és egészségügyi intézményekkel is felvesszük a kapcsolatot. A rehabilitációs központ működtetésére jelen állás szerint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2010 januárjáig biztosítja a forrást – mondta el Szokó Zsolt. A LÁRKE elnökétől azt is megkérdeztük, vajon a dunaújvárosi sorstársak, hogyan jutnak el a megyeszékhelyre:
– Minden kistérségben vannak úgynevezett támogatói szolgálataink, akik térítésmentesen eljuttatják majd a lakóhelyükről – így Dunaújvárosból is – a központba sorstársainkat. Több olyan szolgáltatásunk lesz, amihez nem kell Fehérvárra utazni – adott tájékoztatást az elnök.

Az információs napon elhangzott az is, hogy a Dunaújvárosi Főiskola könyvtárában látássérülteknek indítanának informatikai oktatást. A látássérülteknek tervezett számítógép a könyvtárban rendelkezésre áll, egy informatikus pedig rendszeresen leutazna Székesfehérvárról Dunaújvárosba. Már csak jelentkezőkre várnak.

Bardocz Éva tizenhárom évvel ezelőtt szervezte meg, és azóta is lelkes motorja az MMK-ban működő Dunaújvárosi Látássérültek és Vakok Írisz Klubjának, amely ma már a LÁRKE tagja. Bardocz Éva elmondta: a városban csupán egy, úgynevezett beszélő lámpa működik az Építők és a Vasmű út sarkán, pedig minden forgalmas útkereszteződésben szükség volna rá. Szükség volna a járdaszegélyek élénk színű felfestésére is, hogy a látásmaradvánnyal rendelkezők ezeket észrevegyék. Kellemetlen helyzetnek nevezte, hogy az I-es rendelőintézetben csak érintőképernyős ügyfélhívó van, amelyet társaik nem tudnak használni.


Forrás: Dunaújvárosi Hírlap
Megjelenés dátuma: 2009. március 24.
Szerző: Pekarek János

Share This

Share this post with your friends!