Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Esélyegyenlőségről

2012.11.10., szombat. | Rólunk írták

Kiállítás korlátok nélkül

Hazánkban még nem bevett szokás, hogy a múzeumokban, vagy a kiállítótermekben, galériákban akadálymentes körülmények fogadják a sérült embereket. Persze kezdeményezések már Székesfehérváron is voltak: a múzeumban és a képtárban is rendeztek már tárlatot vak és látássérült látogatók részére.

Szeptember 22-én egy széleskörű összefogásnak köszönhetően tematikus napot tartanak a Munkácsy- kiállításnak is otthont adó Városi Képtár – Deák Gyűjteményben. Ezen a napon a fogyatékkal élők ingyenesen látogathatják a tárlatot. Márton Zoltán, az Esélyek Háza igazgatója elmondta, igyekeztek úgy szervezni a tárlatlátogatást, hogy minél több civil szervezet csoportja végigbarangolja a nem mindennapi élményt nyújtó kiállítást. Derecskei Andrea, a kiállítás szervezője azt is elmondta, minden sérült számára igyekeznek megteremteni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy megismerhessék a Pákh Imre magángyűjteményének darabjaiból, és a múzeumi relikviákból álló tárlatot. A héten azért egyeztetésre várták a sérült emberek érdekeit képviselő civil szervezetek képviselőit, hogy felmérjék az igényeket. a képtárban mindenütt rámpák segítik a mozgássérült közlekedését, emellett speciális anyagot állítottak össze az értelmi sérült látogatók számára, melyet pedagógiai foglalkozás keretében ismerhetnek meg. A látássérülteket egy sokkal leíróbb tárlatvezetéssel, és projektoros vetítéssel várják, a siketek és nagyothallók részére pedig jeltolmácsot biztosítanak. a tárlatvezetések több turnusban zajlanak. Az érintettek jelentkezni a civil szervezeteknél tudnak, illetve az Esélyek Házában is tájékozódhatnak az akcióról.

Székesfehérvár látássérült szemmel

A Látássérültek Regionális Egyesülete is évről évre csatlakozik az esélyegyenlőség erősítését megcélzó programokhoz. Az idén szeptember 11-én egy antidiszkriminációs kerekasztal beszélgetésre invitálnak minden érdeklődőt. A rendezvénnyel az akadálymentesítés jelentőségére kívánják ráirányítani a figyelmet. A szervezők célja, hogy döntéshozók, intézményvezetők, városlakók és érintettek bevonásával keressék a megoldást a felmerülő problémákra- mondta el Szokó Zsolt a LÁRKE elnöke. A témával kapcsolatban Márton Zoltán hozzátette: Fehérvár elémegy a problémáknak. Hiszen például az autóbusz-pályaudvaron, vagy akár a postánál is találhatunk olyan jeleket az úttesten, amelyek a látássérült és vak emberek tájékozódását segítik. A városlakók nagy része tudja is, mik azok a taktilis jelek, hiszen természetes számukra, hogy a közterületeken, illetve az önkormányzati fenntartású intézmények nagy részében az akadálymentes megközelíthetőséget biztosítják. A város kikéri az érintettek véleményét az akadálymentesítés során, bevonja őket a beruházások, felújítások tervezésébe, hogy a legjobb körülményeket alakíthassák ki számukra. Ezt szolgálja a LÁRKE által szervezett Székesfehérvár látássérült szemmel elnevezésű program is, ahol a területbejárás során a gyakorlati megvalósításról is szó esik, és feltérképezhetik a városban még jelenlévő problémákat is a szakemberek.

Szerző: Látrányi Viktória
Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár (kn) – Az esélyegyenlőségi hónap programsorozatban tegnap antidiszkriminációs kerekasztal-beszélgetést rendeztek.

A megyeháza nagytermében sokan elférnének, mégis tucatnyi, szociális területen dolgozó, érdekképviseleti szakember, vagy segítő munkatárs beszélgetett a diszkriminációról, esélyegyenlőségről és akadálymentesítésről. A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete „Nem látva is látszani” címmel azért szervezte az eseményt, hogy az érdekeltek közelíthessék álláspontjukat. Igaz, egymást már nem kellett meggyőzniük arról, hogy az akadálymentesítést elsősorban az emberek tudatában kell megkezdeni és folytatni, mert az elutasítás, a diszkrimináció még napi szintű tapasztalat. A résztvevőket Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte.

Szerző: Kocsis Noémi Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Mindinkább pozitív irányba változnak a dolgok, s úgy tapasztalom, egyre kedvezőbb az emberek hozzáállása is ehhez a kérdéshez. Az akadálymentesítéssel kapcsolatban Székesfehérváron jók a tapasztalataim. Az autóbusz-pályaudvar akadálymentesítése példaszerű, jó minőségűek az utcai vezetősávok, s örülök, hogy már vannak pénzintézetek, ahol beszélő bankautomata segíti a látássérültek ügyintézését.

Forrás: Fehérvári 7Nap

Share This

Share this post with your friends!