Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Érzékenyítés vagy Szemléletformálás

2019.10.24., csütörtök. | Érzékenyítés/Szemléletformálás

A megszokottól eltérő Egyesületi Elnökök Tanácsa ülést hívott össze az  MVGYOSZ elnöke, dr. Nagy Sándor október elsejére. A szokásos  menetrendtől eltérve most nem a sürgető és időszakos feladatok és  kérdések közös megvitatása volt a cél, hanem egy minőségi, az MVGYOSZ  elveinek, szellemiségének is megfelelő szemléletformáló programcsomag  összeállítása, amelyhez elengedhetetlen a megyei egyesületek  összefogása és valamennyi szereplő konszenzusa. A programot a közös  tapasztalatok és vélemények alapján tervezi összeállítani az MVGYOSZ,  ezért arra kérte a résztvevőket, hogy négy csoportban beszéljék át a  szemléletformáló programok megvalósításával kapcsolatos véleményüket,  tapasztalataikat és ennek mentén alkossanak egy közös víziót.

Még sosem rendeztünk ilyen közös gondolkodáson alapuló  eseményt,  ennek ellenére meglepően jól sikerült. Nagyon értékes gondolatok  gyűltek össze arról, hogy hogyan képzelnék el az egyesületi vezetők és  a szemléletformáló programokat megvalósító munkatársaik a látássérült  emberek számára ideális világot, és hogy milyen szemléletformáló  programok segítenék őket ehhez hozzá.

 

Az MVGYOSZ kezdésként szeretné elérni, hogy a bevett „érzékenyítés” és „érzékenyítő programok” helyett használjuk innentől a „szemléletformáló” kifejezést. Ez ugyanis sokkal tágabb kategória, és  sokkal jobban kifejezi, amit valójában mondani szeretnénk vele. Nem  érzékenyebbé akarjuk tenni az embereket a látássérült emberek felé,  hanem egy olyan világot teremteni, ahol biztonságban, méltósággal és  komfortosan élhet minden ember, függetlenül attól, hogy látó vagy  látássérült. Ehhez társadalmi szemléletformálásra van szükség, melybe  a fogyatékos emberek szemléletének formálása ugyanúgy beletartozik,  mint az ép embereké.

 

Különféle vélemények, víziók és tapasztalatok hangzottak el az  összejövetelen, de az alábbiakban mindannyian megegyeztünk: olyan  világban szeretnénk élni, ahol elfogadással, és nem sajnálattal  fordulnak a látássérült emberek felé, ahol a fogyatékos személyek a  társadalom aktív tagjai, akiknek számít a véleménye. Segíteni nekik a  hétköznapokban egy lehetőség, de nem automatikus, hogy szükségük is  van rá. Szeretnénk lebontani a látássérültekkel kapcsolatos pozitív és  negatív sztereotípiákat, és mindenki számára élhető társadalmat  teremteni, ahol a fogyatékos emberek átlagemberekké válhatnak.

 

Az MVGYOSZ azt tervezi, hogy idén még legalább egy alkalommal  összegyűlünk, és a közösen kialakított vízió után rátérhetünk a  konkrét szemléletformáló programcsomag kidolgozására.

 

Ádám Judit

 

A LÁRKE vezetősége fontos törekvésnek tartja a fent leírtakat, aktív szereplőként próbál a jövőben is partner lenni a hasonló kezdeményezésekben.

(Szokó Zsolt/LÁRKE elnök)

 

forrás:  Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/rendhagyo-egyesuleti-elnokok-tanacsa/

Share This

Share this post with your friends!