Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Elnökségi üléssel indította az őszt az MVGYOSZ

2022.09.19., hétfő. | Friss hírek

– Beszámolók áttekintése, érdekképviseleti munkák eredménye

– Sajtóanyagok árváltozása

– Partnerszervezeteink hírei

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége 2022. szeptember 8-án, csütörtökön 9:00 órai kezdettel online elnökségi ülést tartott. A beszámolók áttekintése és elfogadása mellett az elnökség döntött a sajtótermékek 2023. évi előfizetési díjainak módosításáról is.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke a vezetőség részére előre megküldött beszámolójában a 2022. június 29. és a 2022. szeptember 8. közötti időszak elnöki teendőit tekintette át, valamint a dokumentumban felsorolta az érdekképviseleti munka eredményeként bekövetkezett pozitív változásokat is.

Ilyen eredmény volt többek között az, hogy MVGYOSZ kérésére az OTP Bank felülvizsgálta a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló üzletszabályzatát, melynek következményeként annak 2022. augusztus 1-jétől érvényes szövege már nem tartalmazza azt a rendelkezést, hogy ha a meghatalmazó írni, olvasni nem tud, vagy nem képes (pl. vak), akkor a meghatalmazást közokiratba kell foglalni. Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy az MVGYOSZ kezdeményezése nyomán változott a postai szolgáltatásokról szóló kormányrendelet, az írni nem tudó vagy egyéb ok miatt írásában gátolt címzettek már tanúk közreműködése nélkül is átvehetik küldeményeiket.

Az elnök beszámolt arról is, hogy az MVGYOSZ együttműködései két partnerrel bővültek a tárgyidőszakban. A szövetség az adó- és vámhatósági hatáskörbe tartozó ügyek intézését támogató partnerség kialakítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV), míg a másik együttműködés a fehérbotok akkreditációját segíti, melyet az Alko-Soft Nonprofit Bt.-vel kötött a szövetség.

Ez utóbbit a sopronkőhidai fehérbotok megszűnése indokolta, annak érdekében, hogy a megszűnő segédeszköz helyett minél hamarabb legyen olyan fehérbot, ami vényre felíratható. Az MVGYOSZ vezetősége úgy döntött, hogy az Alko-Soft Nonprofit Bt.-vel együttműködve akkreditálja a cseh fehérbotokat, melynek folyamatát már el is indította.

Beszámolójában az elnök arról is részletes tájékoztatást adott, hogy milyen szempontokra hívták fel a figyelmet a fogyatékossággal élő embereket képviselő országos szervezetek az általuk reprezentált célcsoport helyzetével kapcsolatban a rezsicsökkentést érintő változásokat követően

Dr. Verdes Zsuzsanna gazdasági vezető előre megküldött beszámolójában az eltelt időszak főbb gazdálkodási adatait mutatta be. Tájékoztatta az elnökséget, hogy a járulék- és áfabevallások és az összesítő nyilatkozatok az Európai Közösség területén történő termékbeszerzésekről időben beküldésre kerültek a NAV számára, valamint a Központi Statisztikai Hivatal részére is elkészültek a negyedéves munkaügyi és a negyedéves beruházásstatisztikai jelentések. A szövetség vezetőivel folytatta a 2021. évi költségvetési támogatás elszámolásának és a szempontrendszernek az ellenőrzését, a nyár folyamán öt megyei tagegyesület ellenőrzésére került sor.

Ollé-Németh Orsolya leköszönő szakmai vezető a megküldött beszámolójában részletesen kitért a nyári időszak érdekképviseleti tevékenységére, az akadálymentesítési tanácsadás eredményeire, az adományszervezéssel kapcsolatos feladatokra és sikerekre, a szolgáltatások működésére, valamint beszámolt a kapcsolódó egyeztetésekről és szakmai eseményekről is.

Mint mondta, július 1-jén előadást tartott a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete éves konferenciáján Miskolcon, a Látássérültek pedagógiája szakosztály ülésén. Előadásában az MVGYOSZ vak és gyengénlátó gyermekek és fiatalok oktatásban történő részvételét segítő érdekképviseleti tevékenységét és szolgáltatásait mutatta be.

 

Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető írásban küldte meg a szolgáltatások zavartalan működtetését átfogóan bemutató, valamint a székházfelújítás újabb mérföldköveit ismertető és rendszerező beszámolóját.
A szolgáltatásvezető elmondta, szinte teljesen elkészült a Hermina úti villaépület tetőszerkezetének felújítása és a pala cseréje, a külső homlokzat megkapta végleges színét, és az aula is a végleges antik hatású színében pompázik. A következő hónapokban újabb látványos részekkel gazdagodik a villa, és hamarosan elkezdik az új szolgáltatóközpont belső burkolását is.

Az MVGYOSZ elnöksége az ülés zárásaként elfogadta a sajtótermékek 2023. évi előfizetési díjainak módosításáról szóló előterjesztést, ezt a papír- és nyomdai árak, valamint a munkadíjak növekedése tette indokolttá, valamint az a tény, hogy a szövetség évek óta nem emelte az előfizetési díjait.

A 2023-ra érvényes előfizetési díjak:
-Vakok Világa sík: 5500 Ft
-Vakok Világa Braille: 8000 Ft
-Vakok Világa elektronikus: 2000 Ft
-Vakok Világa hangos (mp3): – megszűnik
-RTV Braille: 8000Ft

Az előterjesztés arra is rámutatott, hogy a Vakok Világa hangos változata gazdaságossági okok miatt szűnik meg, mivel már csak három előfizetője volt 2022-ben, illetve azért, mert a felolvasott változat kis csúszással ugyan, de bekerül az MVGYOSZ hangoskönyvtár alkalmazásába.

Az elnökségi ülés végén dr. Velegi Dorottya, az MVGYOSZ megbízott szakmai vezetője megköszönte a bizalmat és a lehetőséget a vezetőségnek. Kinevezésére Ollé-Németh Orsolya életében bekövetkező örvendetes magánéleti események miatt került sor.

Share This

Share this post with your friends!