Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Együtt kerek a világ a konyhában is – gasztro-kulturális esttel zárult a CICE programja

2020.12.05., szombat. | Friss hírek

Integrált nemzetközi gasztro-kulturális esttel zárult a Civil Centrum Alapítvány egész éves esélyegyenlőségi programsorozata. A belvárosi idegenvezetés, a múzeumi interaktív program, a zenés irodalmi est után hat ország konyhájának kulturális élményeit vitték el épek és fogyatékossággal élők otthonaiba, és más utazási élményeket is megosztottak egymással a résztvevők.

„Együtt tudunk jól szórakozni – együtt kerek a világ!” fogalmazta meg Farnady Judit, az alapítvány elnöke a jól sikerült rendezvénysorozat legfontosabb üzenetét.

A CICE azzal acéllal indította el akadálymentesített kulturális programsorozatát, hogy felhívja a figyelmet: a fogyatékossággal élők is igénylik és élvezik a kulturális programokat, csak másképp. A sorozat utolsó eseménye egy integrált nemzetközi gasztro-kulturális est volt, amit online valósítottak meg, Ismerkedjünk a világgal Székesfehérváron! címmel.
Farnady Judit, az alapítvány elnöke a program délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a világnapra időzített esélyegyenlőségi rendezvény a közösségteremtő, érték- és hagyományteremtő, uniós pályázati forrásból megvalósított programsorozat méltó zárása. Várakozáson felüli eredményről lehet beszélni, hiszen 600 főt tudtak megmozgatni a négy, komplex akadálymentesítéssel megvalósított programon, amelyek között belvárosi idegenvezetés, interaktív múzeumi kiállítás és zenés irodalmi est szerepeltek, ma pedig gasztroprogramra várják az érdeklődőket. A járványhelyzet több kihívást is jelentett, ezek összességében: „Mindegyik program elérte a célját – ami a szemléletváltásról szól, az érzékenyítésről szól, de főként arról, hogy mi együtt vagyunk egészek, együtt tudunk jól szórakozni, együtt lenni – együtt kerek a világ, az épek és a fogyatékosággal élő emberek körében.” A résztvevők száma is mutatja, hogy nem lehetetlen akadálymentesen programot szervezni; és ezt a jövőben is folytatni szeretnék, tette hozzá.

Braun Katalin szervező elmondta, hogy a gasztroestet megelőzte egy videósorozat, amire a nagyvilágot megjárt személyeket kértek fel, hogy meséljenek az adott országról: Kínáról, Ausztráliáról, Kubáról, Bulgáriáról, Amerikáról és Kubáról, illetve a palóc Kazárról. Ezeket az élménybeszámolókat a CICE közösségi oldalán tették közzé, hogy bárki részesülhessen benne. A program része volt egy kezdeményezés, amelyben a Hatpöttyös Étterem mozgássérülteknek főzött: a Belgiumban élő Vasi Zsuzsanna videóban mutatta be, hogyan készül a flamand marharagu, aminek – Hatpöttyös módra – nagy sikere volt a Viktória Rehabilitációs Központban.

Az estet Farnady Judit egy összefoglalóval kezdte, érintve az esélyegyenlőségi kerekasztalok, a szociális ellátórendszerek fejlesztéseivel kapcsolatos tervek, valamint az Önkormányzattal történő együttműködés fontosságát. Ezután három ZOOM-szobában folytak a gasztro-kulturális élménybeszámolók – látás-, mozgás- és hallássérültek hallgatták és nézték meg ép társaikkal a közösségi oldalra felrakott videókat, és „élőben” kérdeztek az utazóktól, akik felelevenítették a filmes érdekességeket, információkat.

A közös felületen a rendezvény végén újabb utazások és élmények kerültek elő, amiket a harminc résztvevő közösen hallgatott meg – ezúttal fogyatékossággal élők tapasztalataiból. Jakab Szilárd egy látássérült csapattal Olaszországba utazott, Tarsoly Márta egy több tíz évvel ezelőtti kubai útról mesélt, összevetve saját tapasztalatait a kiscsoportos társalgással, majd mozgássérültként megélt szarajevói és egy ismerős New York-i útjáról mesélt. Troppert Zita hallássérült a külföldön megvalósuló kommunikáció működéséről azt mondta, mint fogyatékkal élők jó helyzetben vannak a jelnyelv használatát illetően, szinte bárhol a világban jól megértik egymást. Ezt követően a résztvevők azt mondták el, hogyan sikerült a belga videó alapján megfőzött marha, családi vagy munkahelyi társasággal. Jurászik László is hallássérült, otthon van a konyhában, lenyűgöző technikával főzte meg a flamand menüt, és elárulta, hogy a karácsonyi asztalra sokféle süteménnyel készül; Papp Marcsi, Hollósi Tibor és a többi hozzászóló egy dologban egyetértettek: nagyon finom, kreatív és főképpen jó hangulatú volt a közös főzőcskézés. Farnady Judit elmondta, hogy dr. Cser-Palkovics András polgármester is csatlakozott a programhoz egy kedves gesztussal, főzött Molnár Tamás tanácsnok is – azonban erről nem árultak el többet: az estről a CICE egy újabb videóval kedveskedik majd a közösségi oldalon, amiben megmutatják az eddig kimaradt részleteket is.

 

Forrás: székesfehérvár.hu

Share This

Share this post with your friends!