Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Egyenlő = Egyenlő

2012.11.10., szombat. | Rólunk írták

Ez nem matematikai, annál sokkal emberibb kérdés. Az esélyegyenlőség léte vagy nemléte rendszeresen témája a közbeszédnek. Csak sokszor éppen azokat nem kérdezzük meg, akikről beszélünk. Mi most megtettük.

Egy jól indult folyamat torpant meg Székesfehérváron – ezt mondja a Látássérültek Közhasznú Egyesületének (LÁRKE) elnöke, Szokó Zsolt. Ő maga egy balesetben veszítette el látását; azóta azért dolgozik, hogy sorstársai könnyebben boldoguljanak az életben. Örültek is neki, amikor akadálymentesítették a központi buszpályaudvart, a belvárosban vezetősávokat festettek fel a gyengén látóknak, és a közlekedési lámpák egy részét hangjelzéssel látták el. Akkor. Mostanra azonban – mondja az egyesületi vezető – utóbbiak egy része egyáltalán nem működik. Valamivel jobb a helyzet a közhivatalokban, ahol kulcsfontosságúak a személyi segítők, és örömteli, hogy akad beszélő bankautomata is – bár abból is mindössze 1, azaz egy darab. Sokhelyütt ugyanakkor néma az ügyfélhívó rendszer. Nem hallgat viszont Horváth Klára, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének vezetője. Azt mondja, ennek az éremnek is két oldala van: egyfelől látszik a városban, hogy itt az országos átlagnál előrébb jár az akadálymentesítés, másfelől a mozgássérülteknek élniük kell a technika adta lehetőségekkel. Ha ugyanis magyarázza –már megadatott, hogy kerekesszékkel is fel lehet szállni jópár buszra, a mozgásukban korlátozottaknak is meg kell mutatniuk magukat. Az „egészséges” és fogyatékos emberek közötti személyes találkozások ugyanis segítik az elfogadást. Amikor arról kérdezem az egyesületi elnököt, hogy melyik a politikailag korrekt megfogalmazás – fogyatékos vagy fogyatékkal élő -, azt feleli: magyartanár létére nem érdekli a nyelvtan. Pedig ebben a szerkezetben ha ő az alany, az esélyegyenlőség kellene, hogy legyen az állítmány.

A kormány szeptember elsejével megváltoztatta a bértámogatási rendszert. A fogyatékkal élők érdekeit védők most attól tartanak, hogy hatványozottan hátrányos helyzetbe kerülnek. A válság derekán ugyanis még azok a cégek sem képesek senkit felvenni, amelyek a fogyatékosok foglalkoztatására jöttek létre.

Forrás: Fehérvár
Megjelenés dátuma: 2009. szeptember 16.
Szerző: Somorjai Balázs

Share This

Share this post with your friends!