Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Az MVGYOSZ a látássérült emberek előnyben részesítését kéri az online vásárlásnál

2020.03.28., szombat. | Friss hírek

A kihirdetett veszélyhelyzet következtében megnőtt az igény az online bevásárlásra, ami hátrányosan érinti a látássérült vásárlókat. Az MVGYOSZ a döntéshozókhoz fordult a vak és gyengénlátó emberek akadálymentes bevásárlását támogató rendszer kialakítását kérve.

 Az online bevásárlás évek óta jelent akadálymentes és kényelmes megoldást sok látássérült ember számára. A szupermarketek házhozszállítási rendszerei lehetővé teszik, hogy nagybevásárlásaikat is önállóan, családi vagy ismerősi segítség igénybevétele nélkül intézzék. A jelen helyzetben azonban komoly nehézségekkel és hátrányokkal szembesülnek a vak és gyengénlátó felhasználók, ugyanis tömegével veszik igénybe az online bevásárlás lehetőségét azok is, akik korábban az üzletekben, személyesen intézték az élelmiszerek és higiéniai árucikkek beszerzését. A vak emberek szinte kizárólag családi, ismerősi vagy eladói segítséggel tudnak bevásárolni, de a gyengénlátó személyek számára is nehézséget jelent az üzletekben való tájékozódás és eközben a többi vásárlótól való biztonságos távolság tartása. Ma a házhozszállítást biztosító üzletek többségénél szinte lehetetlen időpontot foglalni, ha mégis, az is csak hetekkel előre megoldható. Fokozott hátrányt szenvednek el ebben a helyzetben az idős emberek és az online bevásárlás rendszereit képernyőolvasóval vagy nagyítással, az ép felhasználókhoz képest feltételezhetően lassabban és korlátozottabban használó vak és gyengénlátó személyek is.

Az idős emberek szervezetei mellett az MVGYOSZ is kezdeményezte kormányzati szinten a házhozszállítást végző kereskedelmi egységekkel való együttműködést annak érdekében, hogy a házhozszállítás során indokolt előnyben részesítsék a hátrányos helyzetben lévő vásárlókat.

Dr. Nagy Sándor elnök levélben kérte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár segítő közreműködését annak érdekében, hogy a vak és gyengénlátó személyek segítséget kapjanak az élelmiszerek és a higiéniai termékek online megvásárlása és házhozszállítása során. Különösen nagy szükségük van erre a támogatásra azoknak a háztartásoknak, melyekben kizárólag látássérült felnőttek, illetve amelyekben a látássérült felnőtt mellett ép látású, ám a veszélyeztetetti csoportba tartozó személyek élnek.

Az MVGYOSZ azt javasolja, hogy az online bevásárlást biztosító szupermarketek tegyék lehetővé látássérült vásárlóik számára a rendeléseik telefonon vagy e-mailben történő leadását, illetve biztosítsanak legalább havi egy alkalommal kiszállítást számukra anélkül, hogy ehhez a többi vásárlóval “versenyezve” kelljen idősávot foglalniuk.

Levelünk nyomán – az időseket képviselő szervezetekkel közösen – megkezdődött az egyeztetés Vámos Györggyel, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárával. Az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztályának vezetője és az MVGYOSZ munkatársai ezzel párhuzamosan egyeztették a jogosultság igazolásának technikai részleteit, aminek kidolgozásához az MVGYOSZ felajánlotta segítségét.

Reményeink szerint az ügyben hamarosan további fejlemények várhatóak, melyekről azonnal beszámolunk.

Németh Orsolya

Forrás: MVGYOSZ.HU

 

Share This

Share this post with your friends!