Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

A XXI. század hangoskönyvtára – új okostelefonos alkalmazás látássérülteknek

2018.09.14., péntek. | Hangoskönyvekről

Az orsós szalagok, a magnókazetták és a CD-lemezek kora után az MVGYOSZ centenáriumának évében a hangoskönyvtár működésében is új időszámítás kezdődik. A Bodor Tibor Hangoskönyvtár fizikai valójából, a Szövetség épületéből és az olvasók otthonaiból kilép és beköltözik a virtuális térbe, hogy a vak és gyengénlátó irodalom kedvelők számára még korlátlanabb legyen az olvasás lehetősége.

Az okostelefon, mint a XXI. századi látássérültek multifunkciós segédeszköze, az olvasás élményét is hozzáférhetőbbé teszi. Több olyan könyvfelolvasó alkalmazás van már forgalomban, melyek segítségével az elektronikus formátumú könyveket a telefonok képernyőolvasóinak egyre kellemesebb hangján élvezhetjük.

A hangoskönyv viszont egy más műfaj! A magyar és a világirodalom kincsei önmagukban is komoly értéket képviselnek, amit tovább fokoz egy-egy kellemes orgánum, a kifejező, értő-érző tolmácsolás, legyen a felolvasó akár vérbeli profi, például színész vagy médiaszemélyiség, akár műkedvelő amatőr. A hangoskönyv hozzátartozik több ezer magyar látássérült mindennapjaihoz, a felolvasók meghitt ismerőseink, már-már családtagjaink.

És most a hangoskönyvek is hallgathatóak lesznek akár egy hosszabb utazás, akár hivatali vagy kórházi várakozás, akár vízparti pihenés közben anélkül, hogy régimódi walkmant, CD-lejátszót kéne magunkkal vinni vagy fáradságos munkával hangfile-okat a telefonunkra feltölteni.

Szeptember 5-én, a 100 hangos- és Braille-könyv átadására rendezett ünnepségen került bemutatásra az az alkalmazás, melynek segítségével az MVGYOSZ több mint 4000 művet tartalmazó hangoskönyv állománya minden látássérült felhasználó számára korlátlanul hozzáférhetővé válik kölcsönzés, postázás és egyéb utánajárás nélkül. A hangoskönyv alkalmazás iPhone-ra már elkészült és néhány hónapot kell már csak várni az Android operációs rendszerű eszközökön futó változatra.

A XXI. század hangoskönyvei valójában már a születésük pillanatában is online-módon léteznek, hiszen azokat az önkéntes felolvasók többnyire saját otthonukban, számítógépük vagy okostelefonjuk használatával rögzítik, majd töltik fel egy szerverre, melyen a vágási munkákat végző technikusok dolgoznak velük, hogy aztán a „próbaolvasást” végzők szintén innen hallgathassák meg őket. A hangoskönyvek készítését nem csak az önkéntes munka tette a korábbinál lényegesen olcsóbbá, hanem az a tény is, hogy létrejöttükhöz már nincs szükség a Szövetségben saját stúdió berendezésére és fenntartására.

És hogy hogyan lehet kapcsolódni a Bodor Tibor virtuális hangoskönyvtárhoz?

A szerzői jogi szabályok értelmében a speciális formátumú anyagokhoz, így a hangoskönyvekhez is kizárólag az annak használatára jogosult érintettek, esetünkben csakis a vak vagy gyengénlátó személyek férhetnek hozzá. Éppen ezért az alkalmazás igénybe vétele a látássérült állapot igazolásához, MVGYOSZ tagegyesületi tagsághoz kötött. A regisztráció akkor válik lehetségessé, amikor a tagegyesületek felvezetik tagságuk adatait a szintén most debütáló egységes MVGYOSZ tagnyilvántartó rendszerbe és megkezdik annak használatát. Erről a tényről valamennyi tagegyesület tájékoztatja majd tagjait.

A regisztrációhoz mindenkinek csupán a tagsági könyvében és a tagnyilvántartásban is szereplő ún. törzsszámára, valamint az egyesületnél megadott saját e-mail címére lesz szüksége. Az alkalmazás ingyenesen lesz letölthető az Apstore-ból és a Play Áruházból egyaránt.

Az alkalmazás segítségével szerző és cím szerint kereshetünk a felolvasott művek között. Emellett harminc kategória tartalmából válogathatunk, így könnyen találunk olvasnivalót akkor is, ha nincs konkrét elképzelésünk, de azt tudjuk, hogy pszichológiai témájú könyvet, kaland- vagy akcióregényt, mesét vagy ifjúsági irodalmat, netán erotikus könyveket, igaz történeteket, életrajzokat, történelmi, vallási vagy spirituális irodalmat van kedvünk forgatni. Akit pedig az újdonságok érdekelnek, az ezek listáját is megtalálja a rendszerben. A könyveket megnyitva elolvasható az ismertetőjük, így mindenki kedvére kalandozhat az érdeklődését felkeltő címek kínálatában.

A könyvek letöltés után válnak hallgathatóvá, ezt érdemes lehetőség szerint az otthoni vezeték nélküli hálózaton elvégezni, hogy út közben már csak olvasni kelljen. Az alkalmazás vezérlése rendkívül egyszerű és kényelmes, leginkább a zenelejátszó applikációkhoz hasonlít. A szoftver minden esetben megjegyzi, hol tartottunk az adott könyvben még akkor is, ha párhuzamosan több fejezetet vagy akár több különböző könyvet hallgatunk. Lehetőség van a felolvasás sebességének növelésére is, illetve azt is beállíthatjuk, hogy hány másodperces ugrásokkal szeretnénk „beletekerni” a hanganyagba.

A hangoskönyv alkalmazásban elsőként azokat a műveket érhetik majd el az olvasók, melyeket 2018. folyamán a Bodor Tibor Kulturális Egyesület önkéntesei olvastak fel (150 könyv), illetve melyeket a Kossuth Kiadó ajándékozott az MVGYOSZ-nek (25 könyv). Emellett folyamatosan zajlik majd a régi hangoskönyv állomány feltöltése, ezek közül a tisztelet és emlékezés jeléül elsőként a Bodor Tibor által felolvasott mintegy 400 mű lesz online is elérhető. Ezzel párhuzamosan készülnek az új hangoskönyvek, melyek közül jelenleg is több mint száznak a felolvasása és vágási munkálatai vannak folyamatban szintén önkéntes munka keretében. Azon olvasóink kedvéért, akik még nem használnak okostelefont, természetesen továbbra is rendelkezésre áll a CD-lemezen történő kölcsönzés lehetősége.

A hangoskönyvtár alkalmazás megjelenésével kapcsolatban további információkat az MVGYOSZ és a tagegyesületek hírleveleiben és Facebook oldalain, valamint a Vakok Világa című folyóiratban teszünk közzé.

Németh Orsolya

Share This

Share this post with your friends!