Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

A LÁRKE állásbörzéje a sérült emberekért

2012.11.10., szombat. | Rólunk írták

A rehabilitációs járadék szabályairól is hallhattunk előadást március 1-én Székesfehérváron, a Viktória Rehabilitációs Központban. A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) állásbörzét rendezett ezen a napon, amelyre meghívta a térségben élő sorstársakat, a civil és egyéb segítő szervezeteket, valamint olyan cégeket, amelyeknél a sérült emberek is találhatnak maguknak munkát.

Dr. Varga Szabolcs jogász, a LÁRKE alelnöke, a rehabilitációs változások előadója, utalt arra, hogy a január 1-jétől bevezetett új társadalombiztosítási ellátás fő célja az érintett személy munkavégző képességének helyreállítása, foglalkoztatásának elősegítése, komplex rehabilitációs eljárás keretében.

A rehabilitációs járadékról bár külön törvény rendelkezik, saját jogú nyugellátásnak minősül. Az új, komplex minősítési rendszer célja, hogy a betegségek, sérülések, rendellenességek következtében kialakuló egészségkárosodások, fogyatékosságok, megváltozott munka- és egyéb képességek szakértői véleményezése egységes szakmai elvek és módszertan alapján történjen, emellett ne az elveszett, hanem a megmaradt, a fejleszthető képességekre, a szakmai munkaképesség
változására, a rehabilitációs esélyekre koncentráljon.

Csapó Gábor, a Motiváció Alapítvány munkaerőpiaci szolgálatának a vezetője, Tréning és foglalkoztatás címmel arról beszélt, mennyire fontos a megváltozott munkaképességű emberek felkészítése arra, hogy megfeleljenek a piaci szereplők kívánalmainak. Abban, hogy meg tudják szerezni maguknak az áhított állást, segítenek a tréningek, amelyek önismeretet, önérvényesítést is tanítanak, s azt, miként tudja valaki a pozitív készségeit előtérbe helyezni a munkaerőpiacon.
Évente mintegy ezer ember fordul meg a Motiváció Alapítványnál. Számukra nemcsak az a fontos, hogy valakit munkába helyezzenek, hanem az is, hogy az illető meg tudjon maradni az állásában. Ezt nevezik ők igazi sikerélménynek!

Máthé Ferenc, a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Székesfehérvári Kirendeltségének és Szolgáltató Központjának az igazgatója, visszatekintett a kezdeti időkre, amikor a munkaügyi szervezet még tapasztalatok hiányában kereste a foglalkoztatási lehetőséget a megváltozott munkaképességűek számára.
Azóta a munkáltatókat már könnyebb meggyőzni arról, ők is jól járnak, ha a sérült embert felveszik. Az államtól is kapnak támogatást és a megváltozott munkaképességű emberek a társadalmi hasznosság érzésével lesznek gazdagabbak.

Az igazgató beszámolt az akadálymentesítési programról, a munkaügyi központ szolgáltatásairól, a Társadalmi Megújulás Operatív Program nyújtotta lehetőségekről is. Mint elmondta, a térségben 5 ezer álláskeresőt tartanak nyilván.

Lapunk kérdése arra irányult, vajon hány látássérült foglalkoztatottról tudnak és milyen munkakörökben alkalmazzák őket? Választ sajnos nem kaptunk, mert az igazgatónak erről nem voltak adatai.

Nagy Jánosné székesfehérvári sorstárs rögtön fel is szólalt és elmondta, ő már régen regisztráltatta magát, mert szeretne dolgozni, ám a munkaügyi központ csak ide-oda küldözgeti, s ez számára cseppet sem bíztató.

Szokó Zsolt, a LÁRKE elnöke, aki kitűnően vezette és irányította a programot, ismertette, hogy akkreditált egyesületük több súlyosan fogyatékos személyt is foglalkoztat és igyekszik a többi sorstársért is a megfelelő módon és helyen fellépni.

Babics Zsuzsanna budapesti látássérült a fogyatékosok munkaerőpiaci integrációjára volt kíváncsi.

Molnár Lajos sárszentágotai gyengénlátó sorstárs pedig arról tudakozódott, hogy azok az emberek, akik egyszerű munkát szeretnének végezni, vajon miként tudnának elhelyezkedni.

Többen is utaltak arra, mint ahogyan Molnár István is, a G-A Bt. képviseletében, hogy a folyamatos tanulás ma már elengedhetetlen, s ez alól nem mentetheti fel magát az sem, aki már régen elhagyta az iskolapadot. Az ő Bt-jük egyébként azonnal tudna munkát adni a fogyatékkal élőknek. Keresnek előszervezői tevékenységre és képzések elősegítésére kollégákat. Egyébként nyelvi, számítástechnikai, marketing és sok más szakmai képzéssel foglalkoznak. Cégfilozófiájuk: kapcsolat a jó minőségű tudásért.

Az állásbörzén, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak, volt mód kötetlenül is beszélgetni a meghívott munkáltatók képviselőivel. Jó ötlet volt a megszervezése, mert ez a találkozó is közelebb hozta egymáshoz a foglalkoztatót és a leendő foglalkoztatottat.

Forrás: Vakok Világa 2008. április
Garamvölgyi Annamária

Share This

Share this post with your friends!