Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Vakvezető kutyák: hogyan segíthetnek?

2018.01.14., vasárnap. | Vakvezető kutyákról

A vakvezető kutyák olyan speciálisan kiképzett állatok, amelyek megkönnyíthetik a vakok és gyengénlátók mindennapjait, és segítségükre lehetnek abban, hogy minél önállóbban élhessék az életüket.

A vakvezető kutyák olyan állati segítők, akik speciális kiképzésüknek köszönhetően képesek biztonságosan elvezetni a gyengénlátót a céljához, hozzájárulhatnak a rehabilitációjához és ahhoz, hogy minél teljesebb, minél önállóbb életet éljen.

A vakvezető kutya elsősorban a mobilitásban segíti a gazdáját: segít neki biztonságosan eljutni egyik helyről a másikra. Azonban a vakvezető kutyának legalább annyira szüksége van a gazdájára, mint annak őrá: a kutya nem ismeri a célt, és mivel a színlátása különbözik az emberétől, a közlekedési jeleket sem tudja értelmezni. Úgy szokták fogalmazni: a gazda a navigátor, aki tudja, hogy hova és hogyan kellene eljutni, a vakvezető kutya pedig a pilóta, aki az út közben felbukkanó akadályokra figyel.

A vakvezető kutya segít elnavigálni egy forgalmas útszakaszon, megáll a járda szélén, segít kikerülni az akadályokat, és összességében segít eligazodni egy kevésbé ismert útvonalon. Azt azonban, hogy milyen buszra kell felszállni vagy hogy milyen jelzése van éppen a közlekedési lámpának, nem tudja megállapítani. Ehhez továbbra is egy másik, látó ember segítsége szükséges, azonban a vak vagy gyengénlátó jóval kevésbé van másokra utalva akkor, ha egy kutya is segíti őt.

A vakvezető kutya értéke pénzben nem mérhető, hiszen nemcsak hasznos segítőtársa a vak vagy gyengénlátónak, de barát is egyben. A terápiás állatok egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számos tanulmány született már. Nemcsak az önbizalmat és a biztonságérzetet növeli, de segít beilleszkedni a közösségbe is, megnyugtat, csökkenti a vérnyomást, a szorongást, a depresszióra való hajlamot, a magány és az elszigeteltség érzését.

A segítő kutya több mozgásra „kényszeríti” a gazdáját, és ennek újabb pozitív egészségügyi hozadékai lehetnek. A segítő kutya gazdája bátrabb és nyitottabb lesz, szívesebben vesz részt új élményekben, hiszen tudja, a kutyája ott van mellette. A segítő kutya a szociális kapcsolatokon is javíthat, hiszen témát szolgáltathat egy beszélgetéshez is.

Vakvezető kutya nem minden vak-, illetve gyengénlátó számára alkalmas. Ugyanúgy, ahogy egy háziállat sem való mindenkinek, a vakvezető kutya hatalmas elkötelezettséget jelent. Nemcsak társként, sőt családtagként kell szeretni, de el kell fogadni azt is, hogy a kutyatartás nehézségekkel, felelősséggel, kényelmetlenségekkel jár.

A vakvezető kutyát a legtöbb igénylő ingyen vagy jelképes összegért cserébe kapja meg, de a kutya etetése, ápolása, orvosi ellátása, oltásai stb. mind a későbbi gazdát terhelik. A gazdának emellett meg kell tanulnia értelmeznie a kutya jelzéseit is, rá kell hangolódnia a kutyára. A kiképző feladata, hogy a kutya és a leendő gazdi személyiségét egyaránt megismerve összeállítsa azokat a párosokat, akik hosszú éveken keresztül hűséges társak, barátok lehetnek.

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/erzekszervek/cikkek/vakvezeto_kutyak_hogyan_segithetnek/20150423155359
Létrehozva: 2015. április 23.
Módosítva: 2017. június 12.

Share This

Share this post with your friends!