Kézzel olvasták a Bibliát

Székesfehérvár (jmé) - Látványos tárlatvezetést tartottak tegnap az egyházmegyei múzeum munkatársai. A Lárke tagjai voltak vendégeik.

Szalai Szilvia a többi között teológiatanár is. Hosszú ideje nem lát, kísérőjével karonfogva érkezik a Biblia történetét bemutató kiállításra. Sófalvy Katalin, a múzeum munkatársa kérésére kezdi el az első teremben olvasni a hófehér lapokat. A braille-írással megörökített szamaritánus asszony történetét. Azokon az oldalakon, ahol nekünk, látóknak, csak pontok mutatják a titkot, amit viszont csak ők értenek.

Smohay András, a kiállítás megálmodója a nyomdagép elé vezeti a Lárke, a megyei látássérültek egyesületének huszonnyolc tagját. Tapogatnak, találgatnak. A szakember a kitaláltakat egészíti ki újabb információkkal, majd a betűket veszik sorra, ami a nyomdagép kelléke. Az egyik kísérő a világtalan hölgy kezébe nyom egy ólomdarabot.

- Én nem látok rajta semmit, te mit érzel? - kérdezi tőle. - Ez egy d betű. - halljuk a kifinomult érzékeléshez szokott ujjak tulajdonosától a biztos választ a látók és nem látók találkozóján.

Szokó Zsolt, a Lárke elnöke örült a püspökség meghívásának. Azt mondja, ritkán járnak kiállításokra, mivel ritkán gondolnak a kiállítások szervezői rájuk, sérült emberekre. Smohay Andrást, a kiállítás megálmodóját ellenben tovább viszik gondolatai már a tárlatlátogatást követően is, további lehetőségek felkutatására ösztönzik, hogyan tudják még szélesebb körben megismertetni az egyházmegyei ritkaságokat:

- Én úgy láttam, most egy életreszóló élményt kaptak ezek az emberek, de be kell vallanom, hogy mi is tőlük azáltal, hogy elérhetővé tettük számukra a Biblia világát.


Forrás: Fejér Megyei Hírlap 2008. június 28.
Szerző: J. Mező Éva