Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Okj-s képzések

2015.01.21., szerda. | Nem-besorolt

Indulnak a LÁRKE OKJ-s képzései

Megkezdődtek az OKJ-s képzések a LÁRKE „Illünk és beilleszkedünk” programjában. A tíz fős díler csapat gyógypedagógiai segítő munkatárs képzésben vesz részt, a többiek pedig irodai asszisztensi, illetve számítógépes adatrögzítői oklevelet vehetnek át a tanfolyamok végén.

okj3– A megváltozott munkaképességűek számára szervezett tanfolyamokra sok tekintetben teljesen másképp kell felkészülni, hiszen egészen más célcsoportról beszélünk azokhoz képest, akiket „megszoktunk” – mondja Mahler Balázs, a Minerva 90 Felsőoktatási és Tanfolyamszervező Kft. oktatásszervezője. – Az oktatóknak sokkal érzékenyebben kell hozzáállniuk a célcsoport tagjaihoz, akik olyan problémákat cipelnek a hátukon, amelyek a mindennapi ember számára nem megszokottak. Éppen ezért kollégáink külön érzékenyítő felkészítést kaptak ahhoz, hogy az ilyen helyzeteket kezelni tudják, a különböző lelki sérüléseket okozó viszályokat, konfliktusokat pedig el tudják kerülni. De nem csupán mentális, hanem szakmai értelemben is más a helyzet – és erre is külön fel kellett készülni, hiszen egy ilyen szituációban más módon kell oktatni is. És alaposan meg kellett ismerni a jogszabályi környezetet is, hiszen például a vizsgakövetelmények között nincs leírva, mi a teendő, ha például egy látássérült embernek írásbeli modulzáró vizsgát kell tennie.
– Ezek szerint ismét bebizonyosodott, hogy az informatikai oktatás nem csupán egyesekből és nullákból áll…
– Igen, így van… Hamar megértettük, hogy sokkal szélesebb spektrumban kell gondolkodnunk, mint a hagyományos tanfolyamok esetében.
– Az, hogy a csoport tagjai már túl vannak egy önismereti képzésen, a Minerva oktatóinak megkönnyíti a dolgát?
– Hogyne. Motivációban, önismeretben, a projekthez való hozzáállásban nagyon sokat számított ez a képzés a tanulóknak. Ezt jelzi az is, hogy idáig minimális a lemorzsolódás – mondhatom azt, hogy egy felkészült célcsoportot kaptunk.
– Minden váratlan helyzetre azért nyilván nem lehet felkészülni.
– Persze, lehet, hogy ez kicsit talán stresszesebb helyzet, de nagyon sok múlik az oktatón. Van, aki kicsit könnyebben veszi az ilyen akadályokat, van, aki kicsit nehezebben. De nagyon sok segítséget kaptunk a projekt menedzsmentjétől – ők voltak azok, akik felkészítették az oktatóinkat. Hatékony volt az együttműködés, hiszen ők ismerik a célcsoportot, mi pedig ismerjük azt a tananyagot, amit le kell adni.

okj1 okj2

Share This

Share this post with your friends!