Telefon: 22-318-700, 30-938-5665, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 9.00-17.00, péntek: 9.00-13.00

A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE), Székhely / iroda: 8000 Székesfehérvár, Jancsár utca 11. Adószám: 18494967-1-07
LÁRKE logo

Kezdődik a „nagyüzem”

2014.11.18., kedd. | Nem-besorolt

Kezdődik a „nagyüzem”

Második szakaszához érkezett a LÁRKE „Illünk és beilleszkedünk” projektjének képzési sorozata. Az október közepén, tíz résztvevővel indított munkaerő-piaci díler képzés mellett a második célcsoport oktatása is elkezdődött, a következő szakasz pedig már az OKJ-s oktatás indítása lesz. Az első képzési napon Hortolányi Zsuzsával, a projekt szakmai vezetőjével beszélgettünk.

hortolnyi zsuzsa– Mostanra elég jól belakta a csapat a képző intézményt. Mi történik a továbbiakban?
– Most indul a második célcsoportunk képzési sorozata, ma kezdenek a munkaerő-piaci képzéssel. Megérkeztek a hallgatók és a trénerek is, úgyhogy közösen bejártuk az oktatás helyszíneit, és el is kezdődött a közös munka.
– Kik a trénerek a jelenlegi képzésben?
– A Pszichológiai és Pedagógiai Intézet Közhasznú Alapítvány nyerte el a tréneri szolgáltatásokat a közbeszerzés során. Az alapítvány vezetője Sipeki Irén pszichológus-gyógypedagógus, ő állította össze a tréner csapatot. Valamennyien rutinos, tapasztalt szakemberek: Irén mellett Poleszák Györgyné, Bányai Judit, Nickl Gabriella és Trencsényi Judit, aki a tananyagunk akadálymentesítésében is részt vett.
– Ez az a tananyag, amit a mai kezdés előtt rohamtempóban osztogattatok a résztvevőknek?
– És a trénereknek is, igen. Ők egy szemelvény-gyűjteményt kaptak, továbbá tréneri és hallgatói kézikönyvet, ami napi bontásban tartalmazza az összes instrukciót, és így a tantervnek megfelelően, egységesen tudnak dolgozni. Nyilván mindegyikük érti a dolgát, de a szempontokat egységesíteni kellett. A résztvevőknek pedig hallgatói munkafüzetet adtunk, nyomtatva és cd-n is. Utóbbira azért van szükség, mert a megváltozott munkaképességű hallgatók között látássérültek is vannak, akik egy felolvasó program segítségével tudják használni a tananyagot.
– A projekt hivatalosan májustól zajlik, az előkészületek pedig nagyjából egy éve. A megfelelő ütemben haladnak a munkálatok?
– Igen, teljes mértékben, bár én nyilván mindig azon gondolkodom, nem vagyunk-e elkésve valamivel. Ez a mostani a második legnagyobb lépés a projekt folyamatában. Ha ezen sikeresen túl leszünk, akkor egy kicsit könnyebb szakasz jön, mert az OKJ-s képző veszi át a csoportjainkat. Persze, akkor sem fogunk unatkozni, hiszen folyamatban van az OKJ-s képzés utáni tananyagok fejlesztése, és hamarosan nekikezdünk a projekt részét képező, a kistérség háztartásaira épülő kutatásnak is. Ennek során egy adatbázis készül, amely terveink szerint nagymértékben segíti majd a hallgatóink munkához jutását.

Török Péter

Share This

Share this post with your friends!