Telefon: 22-318-700, 30/598-3872, e-mail: larke.info2003@gmail.com, ügyfélfogadás: hétfő, szerda: 8.00-16.00, péntek: 8.00-12.00

Megszűnt a veszélyhelyzet – Eltörölték a nyugdíjasok vásárlási idősávját

2020.06.18., csütörtök. | Friss hírek

Eltörölték a 65 évesnél idősebbek számára fenntartott, 9-12 közötti idősávot az üzletekben, a maszkhasználat kötelező marad a boltokban és a tömegközlekedésen, ez derül ki a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyből.

 

A kormány a március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet visszavonta, megjelent a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet.

Ezzel párhuzamosan az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be a kormány 2020. december 18-ig. A rendelet szerint háromhavonta felülvizsgálják, szükség van-e még a járványügyi készültség fenntartására. Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormány lehetőséget kap arra, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

A szerda éjjel kiadott Magyar Közlöny szerint továbbra is kötelező a maszkhasználat, a száj és az orr eltakarása a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, és maszkot kell viselniük a vendéglátóhelyeken dolgozóknak. A hat éven aluli gyermekekre ez a kötelezettség továbbra sem vonatkozik.

Az Origo hírportál információi szerint szerdai ülésén a kormány döntött arról, hogy eltörli az idősek vásárlási idősávját. A szerda éjjel megjelent rendeletben nincs benne a 65 évesnél idősebbek számára fenntartott, 9-12 közötti idősáv, így az megszűnt csütörtöktől.

Forrás: székesfehérvár.hu

Share This

Share this post with your friends!