Friss hírek

LÁRKE szöveges szakmai, elnökségi beszámoló

Készült: Az egyesület közgyűlése részére, a 2018. január 1. és 2018. december 31. közötti időszakról

Készítette: Szokó Zsolt elnök

A közhasznú szervezet tagjai vakok, gyengénlátók, aliglátók és az egyesülettel szimpatizáló pártolók. Jelenleg nyilvántartásunk szerint 571 fős tagi létszámot regisztrálunk. Ebből 448 látássérült és 123 személy pártoló tag. Az úgynevezett „rendes” jogviszonyúak közül 343 fő rendezte egyesületi tagdíját, a többiek tagdíjhátralékosok.

A 3 fős elnökség mellett 3 fős felügyelő bizottság működik. A tisztségviselők munkájukat önkéntesen, díjazás nélkül végzik.

A beszámolási időszakban, az átlagos statisztikai munkavállalói  létszám 10 fő. Ez az adat az aktuális projektek soránfolyamatosan módosult,rendszeresen vagy megbízási vagy vállalkozói jogviszonyú munkatársakkal kiegészült.

86 regisztrált önkéntes munkaerőt vontunk be eddig a működésbe. Továbbá rendszeresen biztosítjuk a munkavégzési lehetőséget az ifjúsági közösségi szolgálatot végző diákok részére is.

A számlavezetést az OTP Bank NYRt., a pénzügyekkel kapcsolatos ügyintézést, könyvelést a Temita BT. könyvelő iroda végezte.

Működési területünkön 7 körzeti csoport tevékenykedik. A csoportvezetők munkájukat önkéntes szerződési jogviszony alapján és vagy alkalmazottként látják el.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének küldöttgyűlésébe 5 tagot delegálunk. Elhalálozás miatt egy fő pótküldöttet iktattunk be a LÁRKE küldöttei közé.

Az elnökség a beszámolási időszakban 8 alkalommal ülésezett.

Szervezetünk a Városi Önkormányzat tulajdonában lévő, bérelt irodát tart fenn a Székesfehérvár Jancsár u. 11. sz. alatt. A székhelyül bejegyzett akadálymentesített, korszerű helyiség biztosítja részünkre a további, zavartalan, egyesületi működést. Itt  zajlik  az ügyfélfogadás heti 3 napon, 20 órában.

Rendszeresen frissülő, egyesületet bemutató honlapot üzemeltetünk (www.larke.hu).

A beszámolási időszakban 233 regisztrált felhasználó részére 23 e-hírlevelet küldtünk.

3 alkalommal jelentettünk meg körlevelet, melyeket az egyesületi tagoknak postai úton juttattunk el.

Folytattuk a LÁRKE arculatának  frissítését. Újonnan legyártott szóróanyagokkal, plakát és egyéb kiadványokkal népszerűsítettük szolgáltatásainkat.

Adó 1%-os forrásainkból 22 tag segédeszköz beszerzését támogattuk, valamint tanácsadás, pályázatírási ügyintézés formájában közreműködtünk a Nemzeti Üdülési Alap és a Fehérvár Travel Alapítvány által meghirdetett pályázatokban.

Kérelemmel hozzánkfordulók részére rehabilitációs eszközöket kölcsönöztettünk.

A Telekom, mint szolgáltató kedvezményes díjszabású „flottacsomagot” biztosít részünkre. A látássérültek életminőségét javító, országos kiterjedésű, de egyesületi tagsághoz kötött szponzoráció alapján  a csomaghoz eddig 156 tag és 6 projekt előfizető csatlakozott.

A felnőtt korban megvakult emberek elemi rehabilitációját, ennek szolgáltatási területeinek folyamatos elérhetőségét a beszámolási időszakban a Vakok Állami Intézete és a BULÁKE Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ együttműködéseivel oldottuk meg, a szakmai terület ellátását a szolgáltatók és vele szerződő Fejér megyei szakemberek segítségével együttesen biztosítottuk.

hátránykompenzációs szolgáltatásunk célja a látássérültek nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatása. Ennek érdekében igény és szükségletfelmérés elvégzése, egyéni fejlesztési terv készítése, a terv végrehajtásának menedzselése Esetkísérés: jogi tanácsadás, munkaerő-piaci tanácsadás, szociális segítségnyújtás, csoportos készség és kompetenciafejlesztések, motiválás, felkészítés kiközvetítésre (munkába vagy tanulásba), beilleszkedés támogatása, utókövetés, megfelelő munkáltatók felderítése és álláshelyek feltárása, szakhatóságokkal együttműködés.

A Kormányhivatal és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által biztosított bértámogatás célja az egyesület működésében résztvevő, megváltozott munkaképességű alkalmazottak foglalkoztatása. A beszámolási időszakban összesen 15 fő alkalmazott bérét és ehhez kapcsolódó terhek kifizetését tudtuk ebből a forrásból fedezni.

Az egyesületi programtervünknek megfelelően a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózata, az Esélykör és egyéb szervezetek felkérésére, közreműködésével érzékenyítő programsorozatot ( esélyórákat) szerveztünk a térségünkben található oktatási intézményekben. A beszámolási időszakban 18 ilyen jellegű oktatási helyszínen jártunk és mutattuk be szemléletformáló tevékenységünket.

Résztvettünk az úgynevezett "Esélykör" hálózat munkájában. A csoport célja a Fejér megyében tevékenykedő, fogyatékosügyi szervezetek összefogása, programjaik koordinálása, érdekképviseletük fejlesztése.

Egyéb, fontosabb szakmai rendezvények, kultúrális, szabadidős események:
- Szervezetünk megalakulásának 15. évfordulóját ünnepeltük ebben az évben;
- Az MVGYOSZ 100 éves centenáriumi ünnepségsorozatán, ezek rendezvényein 6 alkalommal vettünk részt csoportosan;
- Két alkalommal tartottunk munkavállalóinknak belső képzést;
- Két alkalommal szerveztünk különbuszos kirándulást;
- 2018. 01. 27. - Kolbásztöltő Fesztivál Székesfehérvár;
- 2018. 03. 06. -FOGLALKOZTATÁSI KONFERENCIA Székesfehérvár Viktória Rehabilitációs Központ;
- 2018. 04. 21. - Lárke közgyűlés+Távszem tájékoztató;
- 2018. 06. 12. - Esélynap Székesfehérvár;
- 2018. 09. 22. - civilnap Székesfehérvár;
- 2018. 10. 26. - MVGYOSZ küldöttgyűlés Budapest;
- 2018. 11. 14. - LESEK konferencia Budapest;
- 2018. 12. 03. - esélykör-adventi ünnepség Székesfehérvár;
- 2018. 12. 13. - Lárke évzáró Jancsár u. iroda Székesfehérvár


Tisztelt Közgyűlés kérem a fenti beszámoló elfogadását és az elnökség jövőbeni támogatását!

Székesfehérvár, 2019. május 04.

 

 

A LÁRKE szöveges szakmai, elnökségi beszámolója word formátumban erről a linkről tölthető le.