Friss hírek

LÁRKE a nyár szervezete

A LÁRKE sikeres kampányindítót szervezett 2018. július 2.-án.

Hétfőn a Magnet Bank bejáratánál "érzékenyítő" bemutatót tartottak az egyesület aktivistái. A látássérültek mindennapi problémáira felhívó akció központjában a pénzfelismeréssel kapcsolatos nehézségek lettek bemutatva. A Média képviselői által is kipróbált nehézségek elevenen tükrözték a papírpénzek megkülönböztetésére szolgáló, gyakorlatban alkalmazhatatlan, jelenlegi állapotot.

Bemutatásra kerültek alternatív megoldási módszerek, de ezek "életszerű" használata gyakran kivitelezhetetlen. A digitális készülékek, az okos telefonok, a modern infokommunikációs eszközök nem minden esetben tudnak segítséget nyújtani látássérült felhasználóiknak.

A nyár civil szervezete, a LÁRKE adománygyűjtési akciójával ezt az üzenetet fogalmazta meg:

A látássérült ember nehezen vagy nem tudja megkülönböztetni a pénzt!

Ehhez szeptember végéig egy eszközként legyártott, promóciós tárgyat, mint illusztrációs  anyagot helyeznek el az adománygyűjtő pontokon.

Üzenet lényege: pénzfelismerési probléma.

A Magnet bank fiókjainál elhelyezett adománygyűjtéskor figyelemfelkeltés, mely hangsúlyozza a látássérültek körében létező komoly problémát, a bankjegyek (papírpénz) felismerésének nehézségét.

Promóciós tárgy: legyártott, pénz formátumú lap, mely kétoldalas. elülső oldalán grafika, mely tudatosan nehezen felismerhető, beazonosítható elemeket rögzít. Kontúrok elmosódva, számjegyek "opálosan", halványan láthatóak, nehezen kivehetőek. Színek nem kontúrosak, szürkésen illusztrálják a beazonosíthatatlanságot. Összhatása kiismerhetetlen, azonosíthatósága lehetetlen, így érzékeltetve a látássérült ember társadalmi problémáját.

Ez a probléma fémpénzeknél nem létező. A méret, az anyagbeli különbözőség, az érmék széleinek különbözősége beazonosíthatóvá teszi őket.

Megoldást jelenthetne a problémára, ha a gyártáskor méretezésbeli különbözőségeket alkalmaznának (pl. névértékek szerint növekvő/csökkenő szélességgel.). Ennek hangsúlyozása a  kampánykor nem közvetlen cél, de a kormánnyal történő elkezdett, országos mértékű, érdekképviseleti egyeztetések folytatásaként kell, hogy megjelenjen!

A Média így tudósított az eseményről:
https://www.szekesfehervar.hu/a-larke-a-nyar-szervezete-a-vakok-problemaival-ismerkedhettek-a-fehervariak

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-evszak-szervezete-a-latasserultek-egyesuletet-lehet-tamogatni-fehervaron-2424604

http://www.fehervartv.hu/video/index/24239