Friss hírek

A 90 decibel februári és márciusi programjai

Kedves Olvasó!

A tél még javában tombol, és a medve az igazak álmát alussza, de ennek ellenére ezekben az álmosító hónapokban is van akadálymentes színház és mozi.

Februárban és márciusban az alábbi programok lesznek elérhetőek, illetve vannak előkészületben narrációval, valamint a hallássérülteknek jelnyelvi tolmácsolással és/vagy felirattal:


Január 31. (szerda), 14 óra, Csiky Gergely Színház, Kaposvár
Urbán Gyula: Egerek
Hallássérülteknek jelnyelven tolmácsolt előadás!
Jegyár: 1.200.-Ft
Néhány szó a darabról: Az Egerek című meseelőadás kitűnő példája annak, hogyan lehet tenni a művészet eszközeivel az előítéletek ellen. Fruzsi és Soma története alapján könnyen érthetővé válik a gyerekek számára mások és a másmilyenek elfogadása, tiszteletének és szeretetének jelentősége. A színházba betérők valódi összművészeti alkotást kapnak.


Február 2. (péntek), 19 óra, Erkel Színház
Verdi: Simon Boccanegra (opera két részben)
Látássérülteknek narrált előadás! Hallássérülteknek felirat!
Jegyár: kérjük érdeklődjön!
Néhány szó a darabról: 1856 tavaszán a velencei Teatro La Fenice vezetősége felkérte Verdit, hogy írjon új operát. Hamarosan meg is állapodtak abban, hogy a téma alapja a spanyol Antonio García Gutiérrez Simón Bocanegra című színműve lesz. A következő évi bemutató mérsékelt sikere után végül a zeneszerző 1879-ben nagyobb változtatásokat eszközölt a művön Arrigo Boito librettista segítségével. A darab így a milánói Scalában két év múlva már hatalmas sikert aratott, mely azóta is töretlen világszerte. A szenvedély, cselszövés, szerelem, gyerekrablás, mérgezés, halál drámai tematikája ötvözve Verdi csodálatos zenéjével a zeneszerző életművének egyik legfontosabb darabjává tette a Simon Boccanegrát.


Február 18. (vasárnap), 16. óra, ART CINEMA + CAFÉ
Wind River - Gyilkos Nyomon (angol-kanadai-amerikai thriller)
Látássérülteknek narrált vetítés!
Jegyár: 900.-Ft
A filmről: Holttestet találnak a Wind River indiánrezervátumban. A világtól elzárt térségbe hamarosan egy FBI ügynök érkezik, aki megállapítja, hogy a tinédzser lány gyilkosság áldozata lett. A holttestre rátaláló tapasztalt nyomkövető és az ügynök együtt próbál a bűnügy végére járni, ám a zárkózott, bizalmatlan helyiek nem segítik az ügy felgöngyölítését. Ráadásul az Egyesült Államok egyik legelszigeteltebb térségében a legtöbb gyilkossági ügyet sosem oldják meg, a legtöbb bűnözőt sosem fogják el.


Március 17. (szombat), 19:30, Nemzeti Színház
Rejtő Jenő: A szájonlőtt tigris
Látássérülteknek narrált előadás!
Jegyár: 1.300.-Ft
Az előadásról: Olt Tamás Rejtő Jenős, sanzonos, kalandos, légiós, fordulatos, tizennégy karátos estje, zenékkel!


Március 25. (vasárnap), 16 óra, ART CINEMA + CAFÉ
Logan Lucky - A tuti balhé (amerikai vígjáték)
Jegyár: 900.-Ft
A filmről: A Logan-testvérek nem éppen a sors kegyeltjei: egyiküket éppen kirúgták a munkahelyéről, a másik pedig egy kocsmában csapos, ahol állandóan amiatt piszkálják, mert hiányzik az egyik karja. A fivérek úgy döntenek, hogy véget vetnek balszerencséjüknek, ehhez pedig hihetetlen tervet eszelnek ki: az egyik leghíresebb NASCAR autóverseny hatalmas bevételét akarják elrabolni a futam idején. A nagyszabású rablás és a tökéletesnek tűnő terv megvalósításához azonban először ki kell juttatniuk a börtönből Joe Banget, a bankrablók koronázatlan királyát.


Március 31. (szombat), 11 óra, Erkel Színház
Mascagni: Parasztbecsület, Leoncavallo: Bajazzok (egyfelvonásos operák)
Látássérülteknek narrált előadás! Hallássérülteknek felirat!
Jegyár: kérjük érdeklődjön!
Az operákról: 
- Féltékenység állt a húsvéti leszámolás hátterében?
- Nyílt színen gyilkolt a bohóc?

Akár Edoardo Sonzogno lapjában is szerepelhettek volna ezek a főcímek. A milánói újságtulajdonosnak és évente meghirdetett operapályázatának köszönhetjük a két legnépszerűbb olasz egyfelvonásost. A két darab mondhatni ikeropera, egyik legfőbb közös vonásuk, hogy mindkét mű a verismo, azaz a naturalisztikus, hús-vér szereplők problémáit bemutató operák talán legnagyobb képviselői. A két operát Georges Delnon, a Hamburgi Opera művészeti igazgatójának rendezésében láthatják.


Március (a pontos dátum egyeztetés alatt)
Szörényi-Bródy-Sarkadi-Ivánka: Kőműves Kelemen (rockballada)
Látássérülteknek narrált előadás
Jegyár: 1.100.-Ft
Az előadásról: Mi az erősebb, az anyagi érdekeltség vagy a feladatba vetett hit; létezik-e szolidaritás, vagy csak üres szólam a bajtársiasság emlegetése; szabad-e, lehet-e emberéletet áldozni egy hitért, egy ügyért? Épülhet-e érték, ha romokban a morál? Mit jelent a művészi szabadság? Meddig szükséges az alkotói fanatizmus, és mikortól válik veszélyessé? Miképp oldható fel közösségi érdek és egyéni boldogság konfliktusa? Végletesen átérzett hivatástudat, vagy gőgös karriervágy, túlfűtött ambíció áldozata lesz-e Kelemen? És főként: milyen lesz az a vár, melyet csak emberáldozattal lehet felépíteni? Átok, vagy áldás lebeg fölötte? Csak kérdéseink maradnak. Az ismert rock-ballada ugyanis olyan felvetések sokaságából áll össze, melyekre nincsenek egyértelmű válaszok. És hogy mi következik a legvégén? Az elkerülhetetlen isteni igazságszolgáltatás? és a kérdés, mi a fontosabb: a művészet, vagy az ember?


És mi már gondolunk a nyárra is!
VAKTÚRA Horvátországba
Június 30-tól július 7-ig valamint augusztus 18-tól 25-ig!
Egy-egy hét az Adria partján, félpanziós ellátással, programokkal.
Részletek hamarosan!


Információ és jegyfoglalás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy 06 20 958 8688


Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Bonecz Ervin 
 
 
Copyright ? 90decibel, 2017
All rights reserved.

Elérhetőségeink:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
06 20 958 8688