Friss hírek

Ingyenes beszélő kamera látássérülteknek

Az iOS-re írt szoftver hangosan kimondja mit lát a telefon kamerája, felolvassa az étlapot és még a rámosolygó embereket is jelzi - adja hírül az sg.hu.

A Seeing AI nevű szoftver megkönnyítheti a vakok mindennapjait, hiszen lehetővé teszi a számukra a környezet feltérképezését. Az alkalmazást a Microsoft kutatói fejlesztették ki és mesterséges intelligencia használatával ismer fel a kamerán keresztül objektumokat, majd hanggal tájékoztatja a vakokat arról, hogy mik vagy kik vannak a környezetükben. Ebből az okból a Seeing AI-t a Microsoft úgy is nevezte, mint "beszélő kamerát vakoknak".

Az ingyenesen hozzáférhető program arra is alkalmazható, hogy a gyengén látók felismerjék azt, hogy mi szerepel egy papíron. A megoldás segítségével felolvastatható akár egy étlap tartalma, sőt, még a használt írás is. További funkcióként a szoftver segíthet abban is a vakoknak, hogy megtalálják egy terméken a vonalkódot, amiből még pontosabb információk olvashatók ki.

Az alkalmazás leírhatja a környezetben lévő szituációt, és a közeljövőben bankjegy-felismerő funkcióval egészítik majd ki. A program jelenleg csak az Apple amerikai és a kanadai szoftverboltjának a kínálatában érhető el.