Friss hírek

Miniszteri biztossal konzultált az MVGYOSZ elnöke

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségében járt 2017. január 4-én, a Braille-írás világnapján, melynek keretében egyeztetést folytatott dr. Nagy Sándorral, az MVGYOSZ elnökével.

Az egyeztetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a látássérült és a jól látó emberek számára egyenlő esélyeket kell biztosítani a mindennapokban. Elnök úr jelezte, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani az online felületek, valamint elektronikus nyomtatványok látássérült emberek számára történő akadálymentesítésére. Az akadálymentesítésnek két fő területét különböztethetjük meg: A fizikai és az info-kommunikációs akadálymentesítést. A miniszterelnöki megbízottal az utóbbi fontosságáról volt szó, első sorban. A Szövetség elnöke aggályát fejezte ki amiatt, hogy a vak és gyengénlátó emberek kevés kivétellel kirekesztettek az elektronikus ügyintézésből. Azaz akadályozottak abban, hogy elektronikus beadványokat önállóan adjanak be a bíróságoknak, elkészíthessék az adóbevallásaikat, igénybe vehessék a webes ügysegédet, pályázatokat nyújthassanak be, interneten vásároljanak, közüzemi számláikat webes felületen rendezzék, stb. A Szövetség folyamatosan jelzi a problémát az illetékesek felé. A tárgyalások minden esetben megkezdődnek személyesen vagy levélváltás útján. Eddig még csak ígéretek vannak a probléma kijavítására. Ez azonban nem megnyugtató. Álláspontunk szerint az lenne a kívánatos, ha a honlapok specifikációinak összeállításakor, majd a tesztelésekor jelen lennének olyan informatikusok, akik ismerik az egyenlő esélyű hozzáférés követelményeit és megoldási lehetőségeit. Sajnos azonban az erre irányuló együttműködésre az MVGYOSZ-en kívülálló okokból eddig sosem került sor.

Párbeszéd tehát folyik, az érdemi eredmény elérése viszont aggályos. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy tiltakozunk minden olyan megoldás ellen, amely szegregálja a vak és gyengénlátó felhasználókat. Nem támogatható a vakbarát aloldalak, a látássérültek támogatására készült aloldalak elkészítése. Ezek rendre nem használhatóak, mert nem biztosítják a teljes körű hozzáférést. Továbbá az olyan weboldalak kifejlesztése sem megoldás, amelyről fejlesztője úgy gondolja, hogy használatával segíti a látássérült felhasználók internetes hozzáférését. Ugyanis a hozzáférést a számítógépre telepített képernyőolvasó programok segítségével a jól elkészített weboldal biztosítja. Ez utóbbira egy elrettentő példa a közel egymilliárd forintért kifejlesztett www.eselyegyenlito.hu honlap.

Nyitrai úr ígéretet tett arra, hogy a kormány figyelemmel kíséri és segíti az egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulását az online felületeken. Továbbá arra is ígéretet tett, hogy a közérdekű információkhoz való hozzáférés érdekében a tájékoztató anyagokat pontírásban és hangos (azaz felolvasott) formában is hozzáférhetővé teszik. Ennek érdekében partneri együttműködésben lesznek a Szövetséggel.


Baráth Barbara